Albarossa
De Albarossa is een onbekend druivenras dat op piepkleine schaal verbouwd wordt in Piemonte en Liguria. Het is het resultaat van een kruising die in 1938 werd uitgeprobeerd door Giovanni Dalmasso. Het doel was de kenmerken en kwaliteiten van de twee belangrijkste Piemontese druivenrassen, Nebbiolo en Barbera, in één nieuwe variëteit samen te voegen. De Albarossa wordt ook wel Incrocio Dalmasso XV/31 genoemd. Giovanni Dalmasso is één van de grondleggers van de ampelografie in Italië, zijn teksten worden beschouwd als de bijbel voor de wijnbouw en zijn studies hebben bijgedragen aan het opstellen van vele specificaties voor DOC- en DOCG-wijnen. In werkelijkheid is uit DNA-onderzoek van een paar jaar geleden gebleken dat de echte ‘vader’ van Albarossa niet de beroemde en nobele Nebbiolo is, maar de minder bekende Chatus, ook wel Nebbiolo di Dronero genoemd, wiens naam mogelijk tot verwarring heeft geleid.
Tenuta Foresta heeft een boontje voor zeldzame druivenrassen zoals de Albarossa. Ze maken er een intense en complexe wijn van, met sterke fruitige en kruidige tonen.
De kleur is diep robijnrood. De smaak combineert de frisheid van aan Barbera met een aangename tanninestructuur. Je herkent bramen, bosbessen, framboos en zachte kruiden.
Na de manuele oogst vogt een klassieke fermentatie en houtlagering.
Product details
Druivenras: Albarossa 100%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: klei-kalk.
Ouderdom wijnstokken: 20 jaar.
Hoogte wijngaard: 350 m.
Herkomstbenaming: DOC Albarossa.
Oogstperiode: eind september, manuele oogst.
Vinificatie: fermentatie met schilcontact op 25°C en een maceratietijd van 15 à 20 dagen.
Lagering: 12 maanden houtlagering
Kleur: diep robijnrood.
Alcoholgehalte: 14,5 %.
Aroma: intens aroma van rood en zwart fruit, kruiden en tabak.
Smaak: intens, gestructureerd, sappig en krachtig.
Serveertemperatuur: 16°- 18°C. (laat hem even ademen van te voren)
Te drinken bij: rundvlees, pasta met vleessaus of wildsaus, gegrild & geroosterd rood vlees, pelswild en halfharde kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2027.