Barolo
Barolo is ontegensprekelijk de icoonwijn van Piemonte en iedereen kent deze naam. Nochtans is de Nebbiolo-druif niet het meest toegankelijke ras. Gekenmerkt door veel tannines moet de wijnmaker zowel qua maceratie als lagering een echte vakman zijn. De wijnstijl die Marco Brangero nastreeft kan men tot de moderne Barolo's rekenen. Een kortere maceratietijd, een kortere lageringstijd en een lagering in kleinere vaten. Dit levert een Barolo-wijn op die op jongere leeftijd al toegankelijk is.
De wijngaarden van Marco Brangero liggen in Monvigliero, beschouwd als een "grand cru" in Verduno, ten noorden van de gemeente Barolo. Een toplocatie die een zeer mooie, elegante en complexe Barolo oplevert.
Na een maceratie en vinificatie gedurende ongeveer 40 dagen volgt een rijping in tonneaux van eerste en tweede passage gedurende ongeveer 30 maanden. De resterende zes maanden op fles maken de Barolo klaar om 4 jaar na het oogstjaar te worden geproefd.
Product details
Druivenras: Nebbiolo 100%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: klei.
Ouderdom wijnstokken: 19 jaar.
Hoogte wijngaard: 300 m.
Herkomstbenaming: DOCG Barolo.
Oogstperiode: tweede helft oktober.
Vinificatie: maceratie gedurende 40 dagen, in temperatuurgecontroleerde inox tanks.
Lagering: in eiken vaten van 500 l gedurende 30 maanden.
Kleur: robijnrood met granaatrode rand.
Alcoholgehalte: 14,5 %.
Aroma: vers rood fruit, rozen en fris zuurtje.
Smaak: strak, klein rood fruit, fijne tannines en sappig.
Serveertemperatuur: 20°C.
Te drinken bij: vleesgerechten, wild en kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2029.