Ca' del Rosso Marzeno Riserva
De Ca' del Rosso Marzeno Riserva is één van de topwijnen van Ca' di Sopra. De wijngaard met Sangiovese-stokken, Vigna Ca' del Rosso, ligt op de noordelijke helling van de Agello-heuvel, op een hoogte variërend van 120 tot 180 meter.
De Agello-heuvel in het Marzeno-gebied is bezaaid met wijngaarden die een mozaïek vormen en verschillen qua ligging, hoogte en bodemsamenstelling. Kalksteen en rode klei kenmerken het perceel Vigna Ca' del Rosso.
Na jaren de verschillen van hun percelen te hebben bestudeerd, heeft Ca' di Sopra twee wijngaarden geïdentificeerd die elk hun speciefiek karakter geven aan de Sangoivese. In de wijngaard Vigna Ca' del Rosso drukt de Sangiovese het meest elegante karakter van Marzeno uit. De Sangiovese-wijnstokken zijn in 1989 aangeplant.
De selectie van de beste druiven, een vinificatie met lange maceratietijd, rijping van twaalf maanden in barriques, zes maanden in cementtanks en een lange flessenrust van minimaal achttien maanden zorgt voor een prachtige wijn. In het aroma komen geuren van kersen, kreupelhout, tabak en peper naar voren. De smaak is droog en elegant met fijne tannines.
Product details
Druivenras: Sangiovese 100%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: klei - kalk.
Ouderdom wijnstokken: 35 jaar.
Hoogte wijngaard: 130 - 180 m.
Herkomstbenaming: DOC Romagna subzone Marzeno.
Oogstperiode: manueel, half september.
Vinificatie: 90 dagen maceratie en fermentatie, zonder temperatuurcontrole in inoxtanks.
Lagering: 12 maanden in barriques, 6 maanden in cementkuipen, 18 maanden flessenrust, ongefilterd.
Kleur: robijnrood.
Alcoholgehalte: 15,0 %.
Aroma: kersen, zoethout, kreupelhout, tabak, peper en kruiden.
Smaak: droog, krachtig, gestructureerd, elegant, fijne tannines.
Serveertemperatuur: 18° -20°C.
Te drinken bij: wild, geroosterde rood vlees, pasta met wildsausen, everzwijn, rijpe kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2029.