Cantonè Etna Rosso
Twee jonge wijnmakers hebben de traditie die door hun vaders is begonnen met de aanplant van authochtone Etna-wijnstokken voortgezet en zich verenigd in Le Due Tenute.
Raffaele Neri en Giuseppe Tommasello runnen sinds 2020 dit wijnhuis in Biancavilla. Wie spreekt over rode Etna-wijnen komt automatisch uit bij twee typisch aan elkaar verwante druivenrassen, de Nerello Mascalese en de Nerello Cappuccio. De naam van de wijn, Cantonè, verwijst naar een woord, cantunati, wat in het dialect de grenzen van een wijngaard aangeeft.
De zuid-westelijk en zeer hooggelegen wijngaarden hebben een bodem die rijk is aan lavaresten en zand van vulkanische oorsprong wat de wijnen een kenmerkende frisheid en mineraliteit geeft.
De snoeiwijze van de oude wijnstokken is antiek, nl. het alberello-systeem waardoor de wijnstok groeit als een klein struikje.
Na de manuele oogst volgt een langzame vinificatie in inox tanks en flesrijping van 12 maanden.
Deze Cantonè Rosso is complex en elegant, met tonen van rode bessen, kersen en pruimen, vergezeld van florale hints van violet en roos. Met de tijd kan het aardse, rokerige en kruidige aroma's ontwikkelen.
Het is een medium-body wijn met een hogere zuurtegraad en fijne tannines. De smaak doet denken aan vers rood fruit, mineralen en een vleugje kruiden of specerijen. De vulkanische bodem geeft de wijn een duidelijke mineraliteit.
Gaat goed samen met diverse gerechten, waaronder gegrild vlees, pastagerechten met rijke sauzen, oude kazen en gerechten op basis van paddenstoelen.
Product details
Druivenras: Nerello Mascalese 80% / Nerello Cappuccio 20%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: vulkanisch, zand.
Ouderdom wijnstokken: 80 jaar.
Hoogte wijngaard: 850 m.
Herkomstbenaming: DOC Etna.
Oogstperiode: manuele oogst.
Vinificatie: vinificatie inox tanks.
Lagering: inox.
Kleur: transparant robijnrood.
Alcoholgehalte: 13,5 %.
Aroma: rode bessen, kersen en pruimen en florale hints van violet en roos.
Smaak: medium-body en fijne tannines en zuren.Rood fruit, mineralig en kruiden of specerijen.
Serveertemperatuur: 18° - 20°C.
Te drinken bij: gegrild vlees, fijn wild, pastagerechten met rijke sauzen, oude kazen en bij paddenstoelen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2029.