Capoccia Ciliegiolo Morellino di Scansano
De Capoccia is een Ciliegiolo geblend met een klein deel Alicant, uit het zuiden van Toscane, de Maremma. De naam Ciliegiolo is afgeleid van het karakteristieke aroma die doet denken aan kersen, ciliegia.
De druiven worden geoogst bij perfecte fenolische rijpheid en beschermd met behulp van droogijs om de aroma's maximaal te behouden.
Na de zachte persing start een maceratie gedurende 12 uren bij max. 35°C, gevolgd door een fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur van max 27°C. Na 4 dagen gisting pompt men de wijn over.
Men laat de wijn op de fijne droesem rusten tot de malolactische gisting plaatsvindt in november.
De kleur is helder robijnrood. In de neus biedt het aangename fruitige hints van kersen en bessen gecombineerd met bloemige toesten.
In de smaak is hij fruitig, met een uitstekende structuur, droog, aangenaam en goed in balans dankzij de elegante tannines en frisse toon.
Ideaal bij lichtere pastagerechten, kip, gevogelte en wit vlees.
Product details
Druivenras: Ciliegiolo 85%, Alicant 15%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: kleigrond rijk aan slib .
Ouderdom wijnstokken: 10-15 jaar.
Hoogte wijngaard: 100 - 300m.
Herkomstbenaming: DOC Rosso Maremma Riserva.
Oogstperiode: half september.
Vinificatie: in inoxtanks.
Lagering: in inoxtanks 3 maanden op de droesem.
Kleur: robijnrood.
Alcoholgehalte: 13,5 %.
Aroma: kersen, floraal en kruiden.
Smaak: droog, frisse zuren, fijne tannines, rood fruit en elegant.
Serveertemperatuur: 18 °C.
Te drinken bij: kip, gevogelte, varkensvlees, kalfsvlees, pasta met lichte sausen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2025.