Guarano Negroamaro Appassimento
De Guarano van Le Vigne di Sammarco is een wijn van 100% Negroamaro uit de wijngaarden rond Cellino San Marco. Het bijzondere aan deze wijn is de snoeiwijze van de wijnstok en het vinifiëren van overrijpe druiven.
De geleiding van de wijnstok is volgens het alberello-systeem, struikjes die los van elkaar staan, een antieke en nog weinig voorkomende techniek.
De oogst stelt men uit tot de eerste helft van oktober om overrijpe druiven te bekomen. De druiven worden met de hand geoogst en de trossen worden zorgvuldig geselecteerd.
Na het persen en ontstelen blijven de druiven 12 tot 15 dagen op de schil macereren. Hierna volgt de vinificatie, het overhevelen, de malolactische gisting en de rijping in barriques.
De kleur is robijnrood met lichte vermiljoen tinten. Door het indrogen van de druiven op de wijnstok verkrijgt men een rijke variatie aan aroma's. Je herkent bramen- en frambozenconfituur, een mengelmoes van bloemen en rode bessen, vanille, zoete tabak, melkchocolade, leer op de achtergrond terwijl de indruk van balsamico en eucalyptus subtiel maar verfijnd is. De smaak van de tannine is fluweelzacht.
De harmonie van deze wijn komt door de balans tussen frisheid, tannine en het aanzienlijke alcoholpercentage. Daar krijg je een lange en aanhoudende afdronk bovenop. Ontkurk de wijn enkele uren op voorhand om het aroma en smaak volop tot zijn recht te laten komen of eventueel decanteren.
Product details
Druivenras: Negroamaro 100%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: klei-kalkhoudend.
Ouderdom wijnstokken: 21 jaar.
Hoogte wijngaard: 140 m.
Herkomstbenaming: IGP Negroamaro Salento Rosso Appassimento
Oogstperiode: eerste helft oktober.
Vinificatie: inox.
Lagering: 3 maanden houtlagering.
Kleur: robijnrood.
Alcoholgehalte: 15,0 %.
Aroma: complex, rijk, rijp rood fruit, tabak, melkchocolade en frisheid.
Smaak: vol, rijp, rijk en lange afdronk.
Serveertemperatuur: 18° - 20°C (decanteren of flink op voorrhand openen).
Te drinken bij: geroosterd en gebraden rood vlees, stoofgerechten, pastagerechten met vlees- of wildsausen, harde kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2028.