Negroamaro
De afkomst van de naam Negroamaro is voer voor hevige polemieken tussen ampelografen en historici, en dan vooral het deel "amaro".
Negroamaro is een autochtoon druivensoort uit Puglia, wiens naam komt van de dialectische uitdrukking "niuru maru", wat "zeer zwart" betekent. "Niuru" komt uit het Latijn (niger) en "maru" uit het Grieks (mavros). In feite zijn zowel de kleur van de druiven als die van de wijn diepzwart.
De druiven voor deze wijn zijn met de hand geplukt en geselecteerd. De fermentatie vindt plaats met lokale gisten in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Het resultaat is een zachte en veelzijdige wijn met typisch fruitige tonen.
Product details
Druivenras: Negroamaro 100%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: kalk-klei.
Ouderdom wijnstokken: 25 jaar.
Hoogte wijngaard: 50 m.
Herkomstbenaming: IGP Puglia.
Oogstperiode: manuele oogst, eind september.
Vinificatie: maceratie gedurende 10 dagen, vinificatie in temperatuurgecontrolleerde inox tanks.
Lagering: inox.
Kleur: diep robijnrood.
Alcoholgehalte: 13%.
Aroma: rijp rood fruit, kersen en zachte kruidigheid.
Smaak: zachte tannines, vol, rond en toegankelijk.
Serveertemperatuur: 18° - 20°C.
Te drinken bij: lamsvlees, rundsvlees, risotto met vlees, stoofgerechten, geroosterd vlees, pasta met wildsaus, pelswild en harde kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2025.