Raboso Passito
De Raboso Passito is het kroonjuweel van Bonotto delle Tezze. Gemaakt van de Raboso-druif, een authochtoon ras van de Piave-streek. Bonotto delle Tezze maakt er o.a. deze prachtige en zeldzame rode Passito van. De druiven worden na de oogst gedurende drie à vier maanden gedroogd op de eeuwenoude graanzolder van het domein. De wind die waait van de Dolomieten naar de zee droogt de druiven langzaam uit om alle delicate aroma's en smaken te bewaren.
De druiven worden in de late herfst geoogst. Na ongeveer vier maanden perst men de druiven en start de fermentatie op lage temperatuur om alle aroma's en smaken maximaal te behouden. Van 100 kg druiven maakt men ongeveer 15 liter Raboso Passito. Het gehalte aan suiker in combinatie met voldoende aciditeit zorgt voor een geconcentreerde en zeer gebalanceerde houtgelagerde dessertwijn.
Product details
Druivenras: Raboso del Piave 100%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: kalk-klei.
Ouderdom wijnstokken: 50 jaar.
Hoogte wijngaard: 50 m.
Herkomstbenaming: IGT Veneto.
Oogstperiode: tweede helft oktober.
Vinificatie: 4 maanden appasimento, zeer lange fermentatie op lage temperatuur.
Lagering: 24 maanden barriques.
Kleur: donkerrood.
Alcoholgehalte: 14 %.
Aroma: gestoofd zwart fruit, cassis, pruimen.
Smaak: vol, zacht zoet en rijk met een fris zuurtje in de finale.
Serveertemperatuur: 12 °C.
Te drinken bij: desserten met chocolade, gerijpte kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2027.