Cantina Frentana wil met hun project "Vigneti Qualità" wijnen maken waar begrippen als ethiek en duurzaamheid centraal staan. Dit is het kwaliteitsproject dat aan het begin van het millennium is gestart. Deze houtgelagerde Montepulciano d'Abruzzo Riserva Terra Regia Sangro is er een resultaat van. Om die absolute uitmuntendheid te bereiken is een zorgvuldige selectie van wijngaarden, biologische methoden en oogstselectie toegepast. Een intense robijnrode kleur en een rijk aroma van viooltjes, vanille en kruiden zijn de eerste kenmerken. Een volle en krachtige neus is het logische gevolg...
Cantine Salvatore is gevestigd in Ururi, een klein dorpje in de weelderige heuvels van de regio Molise. Pasquale Salvatore trad in de voetsporen van zijn vader Donato met de vaste wil om de kwaliteit van zijn terroir en zijn producten op de kaart te zetten. Biberius is een Montepulciano-wijn gemaakt van oude wijnstokken en een nog weinig voorkomende kloon. De druiven komen uit de wijngaard gelegen in San Martino in Pensilis op de grens van Molise en Puglia. Het is het resultaat van een zorgvuldige selectie van de beste druiven, handmatig geoogst in de eerste helft van oktober. De Biberius heeft een intense robijnrode kleur met violette tinten. Het aroma heeft een intens fruitig karakter dat doet denken aan zwarte kersen met delicate nuances van vanille. In de mond krijg je een volle smaak, verweven en duidelijke tannines met een afdronk van kleine rode vruchten. De Biberius is een mooie en elegante Montepulciano waarbij houtlagering achterwege is gelaten. Pasquale Salvatore kan zonder gebruik te maken van houtlagering toch voor finesse, complexiteit en concentratie zorgen.
Dit is een Montepulciano Riserva waar Cantina San Giacomo bijzondere aandacht aan schenkt. Gevinifieerd in kleine aantallen en alleen in de oogstjaren die kwaliteit garandeert. Na de oogst volgt een lange maceratie van de schillen bij een gecontroleerde temperatuur. Na de vinificatie decanteert men de wijn in inoxtanks, om later, na de malolactische gisting, te rijpen in eikenhouten barriques en tonneaux gedurende 12 maanden. Diep robijnrood, met granaatreflecties kenmerken de kleur. De geur is intens en complex met hints van rijpe kersen, met kruidige tonen. Vol en stevig in de mond met een aanhoudende en aangenaam gestructuteerde afdronk. Deze Montepulciano Riserva ondergaat geen sterke filtratie, daarom kan het een natuurlijke afzetting aanwezig zijn.
Als je het blind proeft, raad je nooit van welke druivenrassen deze Monferrato Rosso van Tenuta Foresta is gemaakt. De Dolcetto is niet helemaal onbekend maar de Albarossa is toch wel een zeldzaam druivenras. Beiden maken van deze Monferrrato Rosso een fijne, volle en zeer aangename rode Piemontees. Tenuta Foresta met Olga Semencha aan het roer zorgt hier voor een blend van een niet houtgelagerde Dolcetto met een houtgelagerde Albarossa. Deze laatste is een kruising van Barbera met een onbekend druivenras, Chatus. Albarossa is een druivenras, gecreëerd in 1938 door druivenkweker Giovanni Dalmasso aan het Istituto Sperimentale per la Viticoltura in Conegliano (Veneto). Dalmasso dacht oorspronkelijk dat hij de druif had gecreëerd uit een kruising van Nebbiolo en Barbera, maar DNA-profilering in 2009 bevestigde dat de gebruikte "Nebbiolo"-wijnstok helemaal geen Nebbiolo was, maar eerder een zeer oude Franse wijndruif uit de Ardèche en de Savoie, Chatus. De verwarring kwam voort uit een synoniem van Chatus, Nebbiolo di Dronero. Dronero is een kleine gemeente waar Nebbiolo wordt verbouwd, maar blijkbaar ook Chatus. Deze wijn geurt naar rijp zwart fruit, bosbessenconfituur, donkere kersen met een licht dierlijke toets en wat eucalyptus; Na walsen komen wat aardse tonen naar boven. De smaak is zeer aangebaam, vol met fijne zuurtjes en een elegante afdronk. Ideaal bij het betere vleeswerk!
Aglianico, een autochtoon en kwaliteitsvol druivenras uit Campania, is in deze Cru del Sannio Lucchero op een zeer mooie manier verwerkt. Uit slechts 7 uitgekozen hectaren wijngaard komen de manueel geoogste trossen eerst op een selectieband voor de ultieme kwaliteitscontrole om daarna in inox tanks gevinifieerd te worden en een malolactische gisting te ondergaan in barriques. De lagering gedurende 8 maanden gebeurt voor 20% in nieuwe vaten en voor 80% in gebruikte vaten. De kleur is donker robijnrood. Het aroma is rijk en je ontdekt een lichte aardsheid, zwarte peper, gestoofde pruimen en gedroogde kruiden. Een toets van eucalyptus maakt het fris. De smaak is vol met verweven tannines. Een zeer mooie versie van een Aglianico. Food pairing: pastagerechten met vlees- of wildsauzen, geroosterd rood vlees en harde kazen.
De Soave Il Decennale is een eerbetoon aan het tienjarig bestaan van Corte Adami in 2013. Sindsdien maken ze elk jaar deze wijn. Oorspronkelijk in een Magnum-formaat, nu in 75cl. De wijngaarden met een ondergrond van vulkanische oorsprong, met kalk- en tufsteenachtige componenten liggen in de heuvels van Castelcerino, boven Soave. Het is het eindresultaat van een late oogst van de Garganega-druif, eind oktober. Na een zachte persing die ca. 12 uur duurt volgt een natuurlijke gisting in inox tanks bij een gecontroleerde temperatuur van ca. 16°-17°C. De wijn blijft nog vijf maanden in contact met de fijne droesem en ondergaat een continue battonage. Begin mei wordt de wijn gebotteld zonder microfiltratie en zonder toevoeging van sulfieten. Vóór de wijn op de markt komt rust ze nog minimaal zes maanden op de fles. De wijn heeft een intense gouden kleur. Fijn en elegant in de neus met aroma's van witte bloemen, acacia, honing, rijp en tropisch fruit. Lichte geuren van gedroogd fruit en aromatische kruiden in de afdronk. De Soave Il Decennale heeft een lange volle afdronk met hints van fruit en bittere amandel. Een wijn met een groot rijpingsvermogen. Te combineren met visgerechten met saus, kip en gevolgelte, wit vlees, gevulde pasta en halfharde en rijpe kazen. Een beperkte oplage van 2000 genummerde flessen.
De Pauciuri is een blend van Barbera en Magliocco, typisch voor deze Zuid-Italiaanse regio. De Magliocco, gered van de ondergang, is een oud druivenras dat waarschijnlijk van Griekse oorsprong is en al sinds de oudheid hier aanwezig is. De naam zou afgeleid kunnen zijn van een oud-Grieks woord dat zoiets als "zachte vuist" betekent, verwijzend naar de compacte vorm van de druiventros. Na de manuele oogst volgt een fermentatie in inox tanks en lagering op tonneaux gedurende 6 maanden en 12 maanden flessenrust. De kleur van de Pauciuri is donker robijnrood. In het complexe aroma herken je potloodslijpsel, donker fruit en na walsen een vlezige, licht aardse geur gevolgd door cassis en bosvruchten. De smaak start met lichte en verweven tannines gevolgd door een sappige, fijne en subtiele afdronk. Geef deze Pauciuri wat tijd en lucht om zich te openen zodat je er maximaal van kan genieten. Een mooie begeleider van rood vlees, wild en oude kazen.
Majnoni Guicciardini maakt hun Chianti Riserva uit de rijpste druiven die aan het einde van de oogstperiode pas worden geplukt. Ze produceren hem ook alleen in de beste jaren. Een 100% Sangiovese die smaakt zoals een Chianti moet smaken, een gebalanceerde wijn waar zuren, fruit en tannines een mooie combinatie vormen. Sangiovese is geen vanzelfsprekend druivenras. Een wijnboer moet er een heel seizoen aan werken in de wijngaard en een kundige hand hebben bij het bepalen van de oogstperiode en het uitvoeren van de vinificatie. Geen druif voor luie wijnboeren waar er helaas in deze regio voldoende van zijn. Pietro en Cesare rusten niet op de lauweren van de naam Chianti maar werken met passie, enthousiasme en kennis aan hun wijnen. Maceratie op de schil gedurende drie weken en raffinage in barriques gedurende verschillende stappen. Een occasionele wijn die elegantie verwerft bij flesrijping en zijn beste expressie bereikt tussen zes en tien jaar na de oogst.
De Ca' del Rosso Marzeno Riserva is één van de topwijnen van Ca' di Sopra. De wijngaard met Sangiovese-stokken, Vigna Ca' del Rosso, ligt op de noordelijke helling van de Agello-heuvel, op een hoogte variërend van 120 tot 180 meter. De Agello-heuvel in het Marzeno-gebied is bezaaid met wijngaarden die een mozaïek vormen en verschillen qua ligging, hoogte en bodemsamenstelling. Kalksteen en rode klei kenmerken het perceel Vigna Ca' del Rosso. Na jaren de verschillen van hun percelen te hebben bestudeerd, heeft Ca' di Sopra twee wijngaarden geïdentificeerd die elk hun speciefiek karakter geven aan de Sangoivese. In de wijngaard Vigna Ca' del Rosso drukt de Sangiovese het meest elegante karakter van Marzeno uit. De Sangiovese-wijnstokken zijn in 1989 aangeplant. De selectie van de beste druiven, een vinificatie met lange maceratietijd, rijping van twaalf maanden in barriques, zes maanden in cementtanks en een lange flessenrust van minimaal achttien maanden zorgt voor een prachtige wijn. In het aroma komen geuren van kersen, kreupelhout, tabak en peper naar voren. De smaak is droog en elegant met fijne tannines.
De wijngaard van Montale, aangeplant in 2001, ligt in het hoogste deel van de Agello-heuvel, op een hoogte die varieert tussen 200 en 240 meter, waar de ondergrond voornamelijk uit kleigrond bestaat. Ook hier past Ca' di Sopra een oogstselectie toe om de beste druiven een zeer lange maceratie- en vinificatietijd te laten ondergaan van ca. 90 dagen. De rijping in barriques duurt 12 maanden, gevolgd door 6 maanden rust in cementtanks en minimaal 18 maanden flessenrust. In deze Vigna Montale Marzeno Riserva drukt de Sangiovese zich uit met structuur en kracht. Laat hem gerust op adem komen of decanteer. Een topwijn met een mooi bewaarpotentieel.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via Pay.nl.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.