De afkomst van de naam Negroamaro is voer voor hevige polemieken tussen ampelografen en historici, en dan vooral het deel "amaro". Negroamaro is een autochtoon druivensoort uit Puglia, wiens naam komt van de dialectische uitdrukking "niuru maru", wat "zeer zwart" betekent. "Niuru" komt uit het Latijn (niger) en "maru" uit het Grieks (mavros). In feite zijn zowel de kleur van de druiven als die van de wijn diepzwart. De druiven voor deze wijn zijn met de hand geplukt en geselecteerd. De fermentatie vindt plaats met lokale gisten in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Het resultaat is een zachte en veelzijdige wijn met typisch fruitige tonen.
De Verdeca is een inheems wit druivenras van Puglia. De wijngaard van Angiuli Donato ligt in Cisternino, in de buurt van Locorotondo. De Verdeca is een laatrijper en levert zeer toegankelijke, frisfruitige, zachte en aangename wijnen op. Drinkbaarheid ten top! Angiuli Donato oogst handmatig bij het ochtendgloren in kleine open bakken. Uit dit nauwgezette proces van een zachte persing en vinificatie bij lage temperaturen komt een frisse en geurige wijn met citrusnoten. Een wijn die goed past als aperitief of o.a. bij gerechten op basis van vis, zeevruchten, schaaldieren, verse kazen of salades.
Nero di Troia of Uva di Troia is een oud druivenras uit Puglia dat kwaliteitsvolle rode wijnen kan opleveren. Het druivenras heeft als kenmerken een dikke schil en is rijk aan polyfenolen. De Nero di Troia is vooral in het centraal en noordelijk deel van Puglia aangeplant. De wijngaarden liggen in de buurt van Castel del Monte. Door een zorgvuldige handmatige selectie van de druiven en een lange maceratie ontwikkelt deze wijn een levendige en intense kleur, een elegant boeket met tonen van viooltjes, zwarte kersen en kruiden. Fris van smaak met zachte tannines.
Al drie generaties lang produceert Angiuli Donato deze wijn van oude Primitivo-klonen. De wijngaarden liggen in Acquaviva delle Fonti, ten zuiden van Bari. Dankzij de manuele oogst worden de beste trossen gebruikt die gedurende 10 à 15 dagen in roestvrijstalen tanks macereren. De alcoholische gisting vindt plaats met inheemse gisten. Dit alles draagt bij aan het verbeteren van de typiciteit en aroma van de Primitivo. Vanille, een rokerig aroma, veel body, wat citruszeste in de neus en superzachte tannines maken van deze Primitivo een allemansvriend. Heerlijk bij stoofgerechten en geroosterd lamsvlees.
De Crae is een 100% biologische Primitivo van de jongste wijngaarden die in het Parco Nazionale dell'Alta Murgia in de provincie Bari liggen. De 450 m hoog gelegen wijngaarden waar de Primitivo-druiven groeien zijn gericht op het zuiden en het zuid-oosten en liggen in kalkrijke rotsige kleigrond. De Crae is de nieuwste telg uit de Primitivo-familie van Tre Pini met een robijnrode kleur met paarse randen. De geur is rijk aan rijp rood en zwart fruit, kersen en wat vanille. De smaak is vol en zacht met een fijn ondersteunend zuurtje.
De broers Angiuli houden wel van verrassende wijnen. Deze Maccone Bianco is gemaakt van Traminer Aromatico, een druivenras dat we eerder in het Noorden van Italië tegenkomen. Het resultaat is verrassend fris en intens. Een extra bijzonderheid is de antieke Alberello-snoeiwijze - kleine boompjes - die ze gebruiken. De wijngaarden liggen in Noci, ten westen van Alberobello. De ondergrond bestaat uit kalkrijke kleigrond. De oogstperiode is eerste week van september. De kleur is strogeel en in het intens aroma herkennen we fris tropisch fruit zoals ananas en lichee en een licht florale geur. De smaak bevat voldoende zuren om het geheel een interessante begeleider te maken van pasta of risotto met vis, bij paté of gewoon als aperitief.
Deze rosé uit de Maccone-lijn van Angiuli Donato is verkregen uit de vinificatie van een oud druivenras uit Puglia, de Notardomenico, nu bijna volledig verdwenen. In Puglia is naar schatting slechts 10 hectare met de Notardomenico aangeplant. Dus zeker een unieke wijn. Er is niets bekend over de oorsprong van de naam. Het gematigde alcoholgehalte en het anthocyaninegehalte maken hem zeer geschikt voor het maken van roséwijnen. Deze Notardomenico is delicaat geurend naar aarbei en witte perzik. De smaak is licht en droog met een elegante frisheid en een ziltige toets. Op zoek naar een niet alledaagse rosé? Probeer deze eens.
Een bijzondere wijn uit de Maccone-lijn van Angiuli Donato is de Negroamaro Bianco. Een witte wijn gemaakt van een blauw druivenras. Door na de persing van de blauwe Negroamaro-druiven, de schillen onmiddelijk te verwijderen kleurt het druivensap niet en kan ze gevinifieerd worden als een witte wijn. Zo combineert de body van een klassieke Negroamaro met de frisse zuren en aroma's van witte wijn. Een wijn van grote originaliteit en veelzijdigheid. De wijngaarden liggen in de gemeente San Donaci waar de oogst eind september volledig manueel verloopt. Het aroma is subtiek en verfijnd, intens, harmonieus en complex, met tonen van witte bloemen, nuances van jasmijn en wilde bloemen. In de mond ervaar je een frisse smaak, zijdeachtig en langdurig, zeer goed uitgebalanceerd met een perfect geïntegreerde mineraliteit. Uitstekend als aperitief of bij visvoorgerechten.
De Solo van Michele Biancardi is een 100% Fiano. De wijngaarden in de buurt van Cerignola liggen nagenoeg op zeeniveau op 10 km van de Adriatische kust. Deze Fiano groeit op een kalkrijke bodem en is een biologische wijn. De druiven worden, vroeg in de ochtend, met de hand geoogst in september. Men brengt de druiven direct naar de cantina om ze af te koelen en alle aromatische componenten maximaal te behouden. Na een zachte persing start de fermentatie op 12° à 14°C. Een zachte, volle en frisfruitige witte wijn uit het Noord-Puglia is het resultaat.
Piscina delle Monache ofwel "het zwembad van de kloosterzusters". Aan bijzondere namen geen gebrek bij Tre Pini. Deze houtgelagerde 100% Primitivo is een warmbloedige rode Pugliees die wat weerwerk kan verdragen. Zet hem naast een stevig gerecht en geniet van de kracht, kruidige warmte en rijpe fruitigheid. De wijnstokken groeien op 450m hoogte op een rotsige kalkrijke kleigrond in het Parco Nazionale dell'Alta Murgia. Na de manuele oogst en vinificatie lagert Tre Pini de wijn 12 maanden op vaten van Amerikaanse eik.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via
Mollie.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.