De Crae is een 100% biologische Primitivo van de jongste wijngaarden die in het Parco Nazionale dell'Alta Murgia in de provincie Bari liggen. De 450 m hoog gelegen wijngaarden waar de Primitivo-druiven groeien zijn gericht op het zuiden en het zuid-oosten en liggen in kalkrijke rotsige kleigrond. De Crae is de nieuwste telg uit de Primitivo-familie van Tre Pini met een robijnrode kleur met paarse randen. De geur is rijk aan rijp rood en zwart fruit, kersen en wat vanille. De smaak is vol en zacht met een fijn ondersteunend zuurtje.
De wijnen van de Maccone-lijn van Angiuli Donato zijn typisch en hebben elk hun eigen persoonlijkheid. Zo ook deze Primitivo Maccone Rosato. Verkregen uit een vinificatie van Primitivo-druiven, afkomstig van oude wijnstokken, met een lage opbrengst, die gesnoeid zijn volgens de alberello-techniek, een oude snoeiwijze waarbij de wijnstokken groeien als kleine struikjes. De wijngaard ligt in de gemeente Acquaviva delle Fonti in de Gioia del Colle, één van de beste herkomstgebieden. De oogst gebeurt volledig manueel, waardoor alleen de meest geschikte druiventrossen overblijven om een uitstekende Primitivo roséwijn te kunnen maken. Na een zachte persing van de druiven volgt een fermentatie bij gecontroleerde temperatuur gedurende 10 dagen. De kleur is zachtroze. Je herkent een intens aroma met hints van bessen en de smaak is vrij zacht, vol en rond. Heerlijk te combineren van aperitief tot lichte voorgerechten, bbq en verse kazen.
De broers Angiuli houden wel van verrassende wijnen. Deze Maccone Bianco is gemaakt van Traminer Aromatico, een druivenras dat we eerder in het Noorden van Italië tegenkomen. Het resultaat is verrassend fris en intens. Een extra bijzonderheid is de antieke Alberello-snoeiwijze - kleine boompjes - die ze gebruiken. De wijngaarden liggen in Noci, ten westen van Alberobello. De ondergrond bestaat uit kalkrijke kleigrond. De oogstperiode is eerste week van september. De kleur is strogeel en in het intens aroma herkennen we fris tropisch fruit zoals ananas en lichee en een licht florale geur. De smaak bevat voldoende zuren om het geheel een interessante begeleider te maken van pasta of risotto met vis, bij paté of gewoon als aperitief.
De Verve Negroamaro van Le Vigne di Sammarco is een houtgelagerde versie van één van de typische Pugliese druivenrassen. Negroamaro is representatief voor de Salento-streek en staat symbool voor een eeuwenoude wijnbouwtraditie die nog steeds wijnen met een grote elegantie en structuur oplevert. De geschiedenis van de Negroamro is verweven met Griekse en Latijnse invloeden, en men denkt dat de naam is afgeleid van het dubbele woord “zwart”, zowel in het Latijn (“niger”) als in het Grieks (“mavros”), wat verwijst naar de donkere tint van de druif. Het is een druivenras dat goed gedijt in het warme en winderige klimaat van Salento, met bodems rijk aan mineralen die bijdragen aan het unieke karakter van de wijn. De wijngaarden liggen rond Cellino San Marco in de provincie Brindisi. Na de oogst en vinificatie in inox tanks rijpt de Verve 6 maanden in barriques. De kleur is intens robijnrood. Het aroma is complex en varieert van floraal tot balsamico en eucalyptus om af te sluiten met de typische en karakteristieke pittigheid van kruidnagel. De smaak wordt gekenmerkt door een verrassende zachtheid, in balans met fijne tannines en een lange afdronk met een vleugje kruidige tonen.
De Salicale Riserva is een blend van hoofdzakelijk Negroamaro met een deel Malvasia en behoort tot het herkomstgebied Salice Salento Riserva. Salento, waar zon en wind de wijngaarden de geuren van de Middellandse Zee geeft, was in de klassieke oudheid de bakermat van de wijnbouw en heeft tot op de dag van vandaag het unieke karakter zorgvuldig bewaard. Het overgrote deel van de wijngaarden van de familie Rizzello is aangeplant met lokale druivenrassen waaronder de Negroamaro en Malvasia Nera, bestemd voor de productie van hoogwaardige wijnen met het D.O.P.-certificaat. Na de oogst en persing volgt een maceratietijd van ongeveer 5 tot 8 dagen, en een fermentatie in inox tanks. De malolactische gisting vindt plaats in Allier-barriques en de wijn rijpt op de fijne droesem gedurende ca. 12 maanden. De Salicale Riserva is diep robijnrood. In de neus verspreidt het aroma zich in een breed en complex spel met fruitige tonen van bramenjam en gedroogde vijgen, gevolgd door een boeket van viooltjes en rozenbloesem. De afdronk kenmerkt zich door blonde tabak met een vleugje leer en zoete kruiden. De smaak is complex en de absolute balans tussen zachtheid, tanninegehalte, frisheid en aroma is verrassend. De aanhoudende en lange afdronk is kenmerkend voor deze Salice Salento Riserva.
De Ponte Viro Primitivo heeft een wat afwijkende stijl t.o.v. de klassieke Primitivo-wijnen uit Centraal- en Zuid-Puglia. De wijngaarden van Michele Biancardi liggen in de noordelijk gelegen provincie Foggia, naast de Gargano en de zee, op het platteland van Cerignola. De stokken staan op een zeer kalkrijke ondergrond en de oogst is eerder vroeg dan laat in het seizoen, tussen eind augustus en begin september. Na een zorgvuldige selectie van de druiven worden ze ontsteeld en ondergaan ze een lichte kneuzing. De vinificatie duurt 20 dagen bij 20°C. Eens de malolactische gisting is voltooid wordt de wijn gedurende 10 maanden in grote eikenhouten vaten van 20 hL gerijpt. De Ponte Viro is ongefilterd en heeft een fris en rijk aroma geurend naar kaneel, zoethout en zwart fruit. De kenmerkende stijl van Michele uit zich ook hier met frisse zuurtjes en een lager dan normaal alcoholpercentage voor een Primitivo.
De Guarano van Le Vigne di Sammarco is een wijn van 100% Negroamaro uit de wijngaarden rond Cellino San Marco. Het bijzondere aan deze wijn is de snoeiwijze van de wijnstok en het vinifiëren van overrijpe druiven. De geleiding van de wijnstok is volgens het alberello-systeem, struikjes die los van elkaar staan, een antieke en nog weinig voorkomende techniek. De oogst stelt men uit tot de eerste helft van oktober om overrijpe druiven te bekomen. De druiven worden met de hand geoogst en de trossen worden zorgvuldig geselecteerd. Na het persen en ontstelen blijven de druiven 12 tot 15 dagen op de schil macereren. Hierna volgt de vinificatie, het overhevelen, de malolactische gisting en de rijping in barriques. De kleur is robijnrood met lichte vermiljoen tinten. Door het indrogen van de druiven op de wijnstok verkrijgt men een rijke variatie aan aroma's. Je herkent bramen- en frambozenconfituur, een mengelmoes van bloemen en rode bessen, vanille, zoete tabak, melkchocolade, leer op de achtergrond terwijl de indruk van balsamico en eucalyptus subtiel maar verfijnd is. De smaak van de tannine is fluweelzacht. De harmonie van deze wijn komt door de balans tussen frisheid, tannine en het aanzienlijke alcoholpercentage. Daar krijg je een lange en aanhoudende afdronk bovenop. Ontkurk de wijn enkele uren op voorhand om het aroma en smaak volop tot zijn recht te laten komen of eventueel decanteren.
Deze mousserende wijn wordt geproduceerd volgens een oude landelijke traditie, vandaar het woord ancestrale in de naam. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Na een zachte persing begint de most te gisten met zijn natuurlijke gisten en suikers in inoxtanks en wordt op het einde van de eerste fermentatie de Spumante Ancestrale Brut al gebotteld. De flessen blijven rusten in de ondergrondse kelders. Dan volgt het draaien van de flessen en de dégorgement. De Spumante Ancestrale Brut Maccone is ongefilterd. We raden aan om langzaam te decanteren als je eventuele natuurlijke depot wil verwijderen. Maar een noodzaak is het niet, ook het laatste glas met wat fond is heerlijk. De wijn heeft een strogele kleur en een fijne, langdurige pareling. je herkent intense aroma's van appel en grapefruit. In de mond is het fris, met een volle en aanhoudende afdronk. Uitstekend als aperitief, bij voorgerechten en rijke visgerechten.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via Pay.nl.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.