De afkomst van de naam Negroamaro is voer voor hevige polemieken tussen ampelografen en historici, en dan vooral het deel "amaro". Negroamaro is een autochtoon druivensoort uit Puglia, wiens naam komt van de dialectische uitdrukking "niuru maru", wat "zeer zwart" betekent. "Niuru" komt uit het Latijn (niger) en "maru" uit het Grieks (mavros). In feite zijn zowel de kleur van de druiven als die van de wijn diepzwart. De druiven voor deze wijn zijn met de hand geplukt en geselecteerd. De fermentatie vindt plaats met lokale gisten in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Het resultaat is een zachte en veelzijdige wijn met typisch fruitige tonen.
Nero di Troia of Uva di Troia is een oud druivenras uit Puglia dat kwaliteitsvolle rode wijnen kan opleveren. Het druivenras heeft als kenmerken een dikke schil en is rijk aan polyfenolen. De Nero di Troia is vooral in het centraal en noordelijk deel van Puglia aangeplant. De wijngaarden liggen in de buurt van Castel del Monte. Door een zorgvuldige handmatige selectie van de druiven en een lange maceratie ontwikkelt deze wijn een levendige en intense kleur, een elegant boeket met tonen van viooltjes, zwarte kersen en kruiden. Fris van smaak met zachte tannines.
De wijnen van de Maccone-lijn van Angiuli Donato zijn typisch en hebben elk hun eigen persoonlijkheid. Zo ook deze Primitivo Maccone Rosato. Verkregen uit een vinificatie van Primitivo-druiven, afkomstig van oude wijnstokken, met een lage opbrengst, die gesnoeid zijn volgens de alberello-techniek, een oude snoeiwijze waarbij de wijnstokken groeien als kleine struikjes. De wijngaard ligt in de gemeente Acquaviva delle Fonti in de Gioia del Colle, één van de beste herkomstgebieden. De oogst gebeurt volledig manueel, waardoor alleen de meest geschikte druiventrossen overblijven om een uitstekende Primitivo roséwijn te kunnen maken. Na een zachte persing van de druiven volgt een fermentatie bij gecontroleerde temperatuur gedurende 10 dagen. De kleur is zachtroze. Je herkent een intens aroma met hints van bessen en de smaak is vrij zacht, vol en rond. Heerlijk te combineren van aperitief tot lichte voorgerechten, bbq en verse kazen.
De Verve Negroamaro van Le Vigne di Sammarco is een houtgelagerde versie van één van de typische Pugliese druivenrassen. Negroamaro is representatief voor de Salento-streek en staat symbool voor een eeuwenoude wijnbouwtraditie die nog steeds wijnen met een grote elegantie en structuur oplevert. De geschiedenis van de Negroamro is verweven met Griekse en Latijnse invloeden, en men denkt dat de naam is afgeleid van het dubbele woord “zwart”, zowel in het Latijn (“niger”) als in het Grieks (“mavros”), wat verwijst naar de donkere tint van de druif. Het is een druivenras dat goed gedijt in het warme en winderige klimaat van Salento, met bodems rijk aan mineralen die bijdragen aan het unieke karakter van de wijn. De wijngaarden liggen rond Cellino San Marco in de provincie Brindisi. Na de oogst en vinificatie in inox tanks rijpt de Verve 6 maanden in barriques. De kleur is intens robijnrood. Het aroma is complex en varieert van floraal tot balsamico en eucalyptus om af te sluiten met de typische en karakteristieke pittigheid van kruidnagel. De smaak wordt gekenmerkt door een verrassende zachtheid, in balans met fijne tannines en een lange afdronk met een vleugje kruidige tonen.
De Salicale Riserva is een blend van hoofdzakelijk Negroamaro met een deel Malvasia en behoort tot het herkomstgebied Salice Salento Riserva. Salento, waar zon en wind de wijngaarden de geuren van de Middellandse Zee geeft, was in de klassieke oudheid de bakermat van de wijnbouw en heeft tot op de dag van vandaag het unieke karakter zorgvuldig bewaard. Het overgrote deel van de wijngaarden van de familie Rizzello is aangeplant met lokale druivenrassen waaronder de Negroamaro en Malvasia Nera, bestemd voor de productie van hoogwaardige wijnen met het D.O.P.-certificaat. Na de oogst en persing volgt een maceratietijd van ongeveer 5 tot 8 dagen, en een fermentatie in inox tanks. De malolactische gisting vindt plaats in Allier-barriques en de wijn rijpt op de fijne droesem gedurende ca. 12 maanden. De Salicale Riserva is diep robijnrood. In de neus verspreidt het aroma zich in een breed en complex spel met fruitige tonen van bramenjam en gedroogde vijgen, gevolgd door een boeket van viooltjes en rozenbloesem. De afdronk kenmerkt zich door blonde tabak met een vleugje leer en zoete kruiden. De smaak is complex en de absolute balans tussen zachtheid, tanninegehalte, frisheid en aroma is verrassend. De aanhoudende en lange afdronk is kenmerkend voor deze Salice Salento Riserva.
De klassieker uit Puglia is ongetwijfeld het druivenras Primitivo. Deze Solemnis komt uit de zuidelijk gelegen wijngaarden van Le Vigne di Sammarco in de provincie Brindisi, beter bekend als de Salento-regio. Ook deze druiven groeien aan wijnstokken die zijn gesnoeid als kleine struikjes (alberello). De Primitivo is een vroegrijpend ras en wordt al geoogst vanaf de tweede helft van augustus. Na de maceratie die 15 tot 18 dagen duurt volgt de vinificatie, malolactische gisting op hout en rijping gedurende 6 maanden in barriques. De kleur is donker en geconcentreerd robijnrood. In de neus komen aroma's van zwarte kers, humus, chocolade en koffie naar voren. Vol van smaak en rijk aan fruitige en rokerige tonen. De smaak is diep en zacht met zijdezachte tannines. De afdronk is lang en kruidig en wordt afgerond met aangename balsamico-achtige tonen.
Piscina delle Monache ofwel "het zwembad van de kloosterzusters". Aan bijzondere namen geen gebrek bij Tre Pini. Deze houtgelagerde 100% Primitivo is een warmbloedige rode Pugliees die wat weerwerk kan verdragen. De wijnstokken groeien op 400m hoogte op een rotsige kalkrijke kleigrond in het Parco Nazionale dell'Alta Murgia. Na de manuele oogst en vinificatie lagert Tre Pini de wijn 12 maanden op gebruikte vaten van Amerikaanse eik. Een weelderig aroma doet denken aan kersen, rijp rood fruit en fijne kruiden, verrijkt met balsamico-achtige tonen en kina afkomstig van de rijping in vaten van Amerikaanse eik. Zet hem naast een stevig gerecht en geniet van de kracht, kruidige warmte en rijpe fruitigheid.
De Guarano van Le Vigne di Sammarco is een wijn van 100% Negroamaro uit de wijngaarden rond Cellino San Marco. Het bijzondere aan deze wijn is de snoeiwijze van de wijnstok en het vinifiëren van overrijpe druiven. De geleiding van de wijnstok is volgens het alberello-systeem, struikjes die los van elkaar staan, een antieke en nog weinig voorkomende techniek. De oogst stelt men uit tot de eerste helft van oktober om overrijpe druiven te bekomen. De druiven worden met de hand geoogst en de trossen worden zorgvuldig geselecteerd. Na het persen en ontstelen blijven de druiven 12 tot 15 dagen op de schil macereren. Hierna volgt de vinificatie, het overhevelen, de malolactische gisting en de rijping in barriques. De kleur is robijnrood met lichte vermiljoen tinten. Door het indrogen van de druiven op de wijnstok verkrijgt men een rijke variatie aan aroma's. Je herkent bramen- en frambozenconfituur, een mengelmoes van bloemen en rode bessen, vanille, zoete tabak, melkchocolade, leer op de achtergrond terwijl de indruk van balsamico en eucalyptus subtiel maar verfijnd is. De smaak van de tannine is fluweelzacht. De harmonie van deze wijn komt door de balans tussen frisheid, tannine en het aanzienlijke alcoholpercentage. Daar krijg je een lange en aanhoudende afdronk bovenop. Ontkurk de wijn enkele uren op voorhand om het aroma en smaak volop tot zijn recht te laten komen of eventueel decanteren.
Het vermogen om de bodem, de druiven, de teeltmethoden en de beheersing van de fermentatie- en rijpingsprocessen te kiezen die de aroma's versterken en harmoniseren, maakt de stijl van de wijnen van Le Vigne di Sammarco herkenbaar. Deze Primitivo is het resultaat van een langdurig rijpingsproces aan de wijnstok. Om een overrijpe druif te krijgen, is de oogsttijd veel later dan normaal, nu rond de derde week van september. De manuele oogst dient om de beste druiven te selecteren. Na het kneuzen van de druiven volgt een maceratietijd van 12 tot 15 dagen, de vinificatie, een malolactische gisting en rijping in barriques. De kleur is donker en intens robijnrood. Er zit in het aroma een uitbundige verscheidenheid aan geuren: pruimenjam, vijgen en rozijnen, rozen en viooltjes. Daarnaast krijg je de geur van essentiële oliën van kaneel, sinaasappel en jeneverbes. De smaak is zacht en vol, intens en gebalanceerd, perfect voor traditionele stoofgerechten, wild, bistecca fiorentina of stevige pastagerechten. Laat deze Primitivo Appassimento voldoende ademen om er volop van te kunnen genieten.
De Riserva van Tre Pini is in de Gambero Rosso al met de toponderscheiding Tre Bicchieri bekroond. Een 2-jaar houtgelagerde en biologische 100% Primitivo afkomstig van wijngaarden die liggen in het Parco Nazionale dell'Alta Murgia in de provincie Bari. De 450 m hoog gelegen wijngaarden waar de Primitivo-druiven groeien zijn gericht op het zuiden en het zuidoosten en liggen in kalkrijke rotsige kleigrond. De Riserva Tre Pini heeft een diepdonkere robijnrode kleur. De geur is rijk aan gestoofd rood fruit, pruimen en is licht kruidig. De smaak is vol en stevig met een lange heerlijke finale.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via Pay.nl.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.