Een druivenras met veel potentieel is deze Raboso zeker en vast. Met de Raboso Rosso krijgen we een frisse en sappige wijn in het glas. Voor mooie lente- en zomerdagen een lekkere, niet te zware rode wijn. De druiven worden pas laat in oktober geoogst wanneer rijpheid en zuren optimaal zijn geëvolueerd. De fermentatie en lagering gebeurt volledig in inoxvaten. Voor de fermentatie gebruikt Bonotto delle Tezze de Eureka-methode die het schilcontact met de most optimaliseert. Vol van vers rood fruit geuren en pittig en fris in de mond.
Een wijn met een verhaal, een familieverhaal. AMIDA verenigt drie generaties Adami als een familie van wijnmakers omdat het op symbolische manier drie verschillende druivenrassen verenigt die door de jaren heen zijn geplant. Martina Adami verwoordt het als volgt: "Mijn grootvader Gaetano plantte de Garganega, het druivenras voor de Soave-wijnen. Mijn vader Angelo voegde de Sauvignon Blanc-wijnstok toe aan de heuvels en mijn broer Andrea de Traminer-wijnstok. Alles om leven te geven aan een wijn die, uitgaande van de delicate geuren van de lokale Garganega-druif een intensiteit in de mond heeft die het plezier van de consument omarmt en tegelijkertijd de link met de frisheid van ons grondgebied levend houdt. Dit is een wijn om "per glas" van te genieten en dus per glas op zomerse terrassen, maar gezien de volheid in de mond is hij ook uitstekend bij de maaltijd." Het is een wijn met verschillende laagjes die elk op hun beurt de typische eigenschappen van deze expressieve druivenrassen naar voor laat komen.
Met de nieuwste jaargang van de Soave Vigna della Corte krijgen we een licht gewijzigde versie in het glas. Vanaf nu rijpt circa 20% van de Vigna della Corte op houten vaten in contact met de fijne droesem. Deze keuze geeft de wijn meer complexiteit en volheid. Deze prachtige witte wijn is een 100% Garganega uit de wijngaard in Castelcerino waar zeer oude wijnstokken nog steeds zorgen voor topkwaliteit. Het oogstmoment is een 10-tal dagen later dan de gewone Soave. Dat betekent dus een oogst tegen eind september. De Soave Vigna della Corte is exotischer, rijper en gestructureerder. Corte Adami noemt deze wijn "Un Soave vestito da sera", een Soave in avondkledij.
De Valpolicella Superiore van Corte Adami is een blend van Corvina-, Corvinone- en Rondinella-druiven. De wijngaarden liggen in San Martino Buon Albergo en de druivelaars zijn meer dan 30 jaar oud. De ondergrond van vulkanische oorsprong bestaat uit klei en kalkresten. De Corvina oogst men in kleine manden en de druiven worden eerst gedurende een periode van 30 dagen ingedroogd in goed verluchte lokalen. De Corvinone en Rondinella worden na de oogst, eind september, direct geperst. Na de persing laat men de most 3 à 4 weken macereren in inox tanks. De rijping verloopt gedurende een jaar deels in tonneaux en deels in inox tanks. Het resultaat is een zachte, vol frisse en zeer aangename wijn.
Deze Spumante is gemaakt van 100% Corvina, "Croina" in het lokale dialect. Na het ontstelen en kneuzen, worden de Corvina-druiven ongeveer 3 uur koud geweekt in de pers, zonder zuurstof. Na het decanteren begint de most aan de alcoholische gisting in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van ongeveer 15 à 16 graden, gevolgd door de tweede gisting in een autoclaaf (druktank), die ongeveer twee maanden duurt. Na het bottelen blijft de wijn minimaal een maand op de fles staan. Kenmerken van de Rosa Croina zijn delicate en elegante aroma's van framboos en roos, en een verfrissende zachte smaak. Prima te combineren met voorgerechten op basis van vis, gekruide soepen en pasta tot wit vlees en gevogelte.
De Prosecco wijnstok werd tweehonderd jaar geleden al gekweekt op de heuvels rond Conegliano. De oorsprong van dit druivenras is redelijk onbekend maar volgens sommigen was het al bekend in het Romeinse Rijk als de 'Pucino', de favoriete drank van Keizerin Livia Augusta. De Prosecco-wijngaard van Bonotto delle Tezze ligt in de heuvels van Collalbrigo, tussen de Dolomieten in het Noorden en de Adriatische kust. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is fundamenteel voor de ontwikkeling van de aroma's van de Glera-druif. De druiven worden met de hand geoogst. Na de persing volgt de fermentatie op lage temperatuur. De tweede fermentatie gebeurt volgens de methode Charmat. Het is een frisse, fruitige wijn met aroma's van appel en wit fruit en bloemig dankzij de hints van blauwe regen en acacia. De kleur is bleek strogeel en vertoont een subtiele pareling.
Een Valpolicella Superiore Ripasso is een wijntype die tussen een klassieke Valpolicella en een Amarone della Valpolicella zit. Een techniek die voor het eerst op grote schaal is toegepast door Masi rond 1980. De Corvina-, Corvinone- en Rondinella-druiven komen uit de wijngaard die ligt in San Martino Buon Albergo en de druivelaars zijn minstens 30 jaar oud. De ondergrond bestaat uit klei en kalkresten. De eerste stap in het maken van de Valpolicella Superiore Ripasso is identiek aan de Valpolicella Superiore. De tweede stap volgt in februari door de wijn een tweede maal te laten macereren op de overgebleven resten die gediend hebben voor de Amarone (ripassare). Door deze techniek voegt men extra complexiteit en tannines toe aan de Valpolicella. Een combinatie van jeugdige fruitigheid met volheid en elegantie.
De Soave Il Decennale is een eerbetoon aan het tienjarig bestaan van Corte Adami in 2013. Sindsdien maken ze elk jaar deze wijn. Oorspronkelijk in een Magnum-formaat, nu in 75cl. De wijngaarden met een ondergrond van vulkanische oorsprong, met kalk- en tufsteenachtige componenten liggen in de heuvels van Castelcerino, boven Soave. Het is het eindresultaat van een late oogst van de Garganega-druif, eind oktober. Na een zachte persing die ca. 12 uur duurt volgt een natuurlijke gisting in inox tanks bij een gecontroleerde temperatuur van ca. 16°-17°C. De wijn blijft nog vijf maanden in contact met de fijne droesem en ondergaat een continue battonage. Begin mei wordt de wijn gebotteld zonder microfiltratie en zonder toevoeging van sulfieten. Vóór de wijn op de markt komt rust ze nog minimaal zes maanden op de fles. De wijn heeft een intense gouden kleur. Fijn en elegant in de neus met aroma's van witte bloemen, acacia, honing, rijp en tropisch fruit. Lichte geuren van gedroogd fruit en aromatische kruiden in de afdronk. De Soave Il Decennale heeft een lange volle afdronk met hints van fruit en bittere amandel. Een wijn met een groot rijpingsvermogen. Te combineren met visgerechten met saus, kip en gevolgelte, wit vlees, gevulde pasta en halfharde en rijpe kazen. Een beperkte oplage van 2000 genummerde flessen.
Deze topwijn van Bonotto delle Tezze is gemaakt van de Raboso del Piave. Het wordt terecht beschouwd als de koning van de wijnen op de linkeroever van de Piave-rivier. Potestà is oud-Venetiaans voor "hoofd van het huishouden". De druiven worden pas in de herfst geoogst, tussen eind oktober en de eerste helft van november. De Raboso del Piave heeft behoefte aan een ondergrond die sterk drainerend is gezien het herfstklimaat in deze regio. Naast kalk- en kleigrond zijn de kiezels en stenen zichtbaar zowel aan de oppervlakte als in de ondergrond, wat zorgt voor een uitstekende afvoer en een vitale, frisse en droge ondergrond. Bonotto delle Tezze past een moderne en duurzame wijnbouw toe. Samen met de schillen gist het druivensap in inoxvaten gedurende 20 dagen. Na de wintermaanden, na de fermentatie, laat men de Potestà rijpen in Sloveense eiken vaten gedurende minstens 24 maanden. De flesrijping duurt minstens één jaar. De kleur is robijnrood kleur met lichte granaatreflecties. De frisse tonen van violet overheersen in het parfum, naast kersen en pruimen. In de smaak herkennen we een fijne zuurtegraad, gedeeltelijk verzacht door de lange veroudering. Kortom, zeer elegant, gestructureerd en fijn.
Bonotto delle Tezze koestert het druivenras Raboso del Piave. Een bijzonder exemplaar dat vooral is het oosten van de regio Veneto wordt verbouwd, op de grens met Friuli. Ze levert een breed gamma aan wijnen, van frizzante, over klassieke rode wijnen tot en met een passito. Met de Luigi Venti Metodo Classico gaat Antonio Bonotto nog stapje verder door er een mousserende wijn van te maken met hergisting op de fles. Een unieke wijn die op een zeer gelimiteerde oplage van 500 magnumflessen op de markt komt. Het is een Blanc de Noirs van de oogst van 2020. De sboccatura (dégorgement) is gedaan in maart 2024. De structuur eigen aan de Raboso del Piave komt ook hier tot uiting samen met veel finesse, klein rood fruit en een frisse pittigheid. Heerlijk om zo van te genieten of te combineren met gerookte vis en de betere aperitiefhapjes.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via Pay.nl.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.