Salicale Riserva
De Salicale Riserva is een blend van hoofdzakelijk Negroamaro met een deel Malvasia en behoort tot het herkomstgebied Salice Salento Riserva.
Salento, waar zon en wind de wijngaarden de geuren van de Middellandse Zee geeft, was in de klassieke oudheid de bakermat van de wijnbouw en heeft tot op de dag van vandaag het unieke karakter zorgvuldig bewaard.
Het overgrote deel van de wijngaarden van de familie Rizzello is aangeplant met lokale druivenrassen waaronder de Negroamaro en Malvasia Nera, bestemd voor de productie van hoogwaardige wijnen met het D.O.P.-certificaat.
Na de oogst en persing volgt een maceratietijd van ongeveer 5 tot 8 dagen, en een fermentatie in inox tanks. De malolactische gisting vindt plaats in Allier-barriques en de wijn rijpt op de fijne droesem gedurende ca. 12 maanden.
De Salicale Riserva is diep robijnrood. In de neus verspreidt het aroma zich in een breed en complex spel met fruitige tonen van bramenjam en gedroogde vijgen, gevolgd door een boeket van viooltjes en rozenbloesem.
De afdronk kenmerkt zich door blonde tabak met een vleugje leer en zoete kruiden. De smaak is complex en de absolute balans tussen zachtheid, tanninegehalte, frisheid en aroma is verrassend. De aanhoudende en lange afdronk is kenmerkend voor deze Salice Salento Riserva.
Product details
Druivenras: Negroamaro 80% Malvasia 20%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: klei-kalkhoudend.
Ouderdom wijnstokken: 20 jaar.
Hoogte wijngaard: 140 m.
Herkomstbenaming: DOP Salice Salentino Rosso Riserva.
Oogstperiode: september.
Vinificatie: maceratie 5 tot 8 dagen, fermentatie in inox, malolactische gisting in barriques, 12 maanden op eigen droesem.
Lagering: 12 maanden houtlagering.
Kleur: robijnrood.
Alcoholgehalte: 14,5 %.
Aroma: rijp fuit, gedroogd fruit, zachte kruiden en rozen.
Smaak: tabak, leer, kruiden, fijne tannines, sappig en smaakvol.
Serveertemperatuur: 18°C.
Te drinken bij: paté, pastagerechten met vleessausen, rood vlees en harde kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2028.