Sardegna.
Sardinië is een eiland gelegen onder Corsica en een autonome regio. De natuur op het tweedegrootste eiland van de Middellandse Zee is overweldigend mooi met o.a. de prachtige stranden van de Costa Smeralda. Sardinië is populair bij de actieve reiziger die houdt van wandelen en zeilen.
Strategisch gelegen heeft Sardinië in de loop van haar geschiedenis verschillende overheersers gekend. De Feniciërs, de Carthagers, de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen, de Saracenen en de Spanjaarden hebben er zich allemaal thuis gevoeld. En allemaal hebben ze hun invloed achtergelaten. Een belangrijke economische poot was ooit de mijnbouw maar tegenwoordig zijn vooral diverse landbouwactiviteiten en het toerisme de motor van de economie. De kurkeiken leveren ongeveer 80% van de totale kurkproductie van Italië. Schapen vormen een belangrijke bron van inkomsten en daarnaast verbouwt men vooral graan, durum, rijst, artisjokken en citrusvruchten. Sardinië levert qua wijnvolume een eerder beperkte bijdrage aan de totale Italiaanse wijnplas. De bekendste wijnen zijn op basis van de witte Vermentino-druif en de rode Cannonau. Hiermee hebben we meteen de twee belangrijkste druivenrassen van Sardinië vermeld: Cannonau (35%) en Vermentino (28%).
Weetjes over Sardinië.
Hoofdstad: Cagliari.
Provincies: Cagliari, Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Nuoro, Ogliastra, Olbia-Tempio, Oristano en Sassari.
Grootte: Derde grootste van de twintig Italiaanse regio's.
Bevolkingsdichtheid: Elfde dichtstbevolkte regio van de twintig Italiaanse regio's.
De hoofdstad Cagliari heet Casteddu in het Sardisch, letterlijk „het kasteel”. Onder de naam Karalis was het samen met Sulcis, Nora, en Tharros een groep Fenicische handelskolonies. Sardinië heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. De zomers kunnen zeer warm zijn en de winters doorgaans mild, maar waarbij sneeuw in de bergen geen uitzondering is. Het eiland staat altijd onder invloed van de wind; de mistral, de sirocco, de libeccio en de levante.
Bekende Italianen uit de oude en recente geschiedenis die afkomstig zijn van Sardinië; de bekendste leider van de Italiaanse Communistische Partij: Enrico Berlinguer, de politicus Antonio Gramsci en Italiaanse president Antonio Segni.
Wijnbouw in Sardinië.
Hieronder krijg je een overzicht van de DOCG-, DOC- en IGT-gebieden in Sardinië.
D.O.C.G. (1)
1. Vermentino di Gallura
D.O.C. (17)
2. Alghero
3. Arborea
4. Campidano di Terralba
5. Cannonau di Sardegna
6. Carignano del Sulcis
7. Girò di Cagliari
8. Malvasia di Bosa
9. Cagliari
10. Mandrolisai
11. Monica di Sardegna
12. Moscato di Sardegna
13. Moscato di Sorso Sennori
14. Nasco di Cagliari
15. Nuragus di Cagliari
16. Sardegna Semidano
17. Vermentino di Sardegna
18. Vernaccia di Oristano
IGT (15)
Barbagia
Colli del Limbara
Isola dei Nuraghi
Marmilla
Nurra
Ogliastra
Parteolla
Planargia
Provincia di Nuoro
Romangia
Sibiola
Tharros
Trexenta
Valle del Tirso
Valli di Porto Pino
Totale wijnproductie per jaar : 67 miljoen liter.
Rode of Roséwijn : 39 miljoen liter.
Witte wijn : 28 miljoen liter.
Aandeel in de wijnbouw van Italië : 1,7 %.
Oppervlakte aan wijngaarden: 44.000 hectare.
(Bron: Istat 2013)
Sardinië levert een bescheiden bijdrage aan het volume van de Italiaanse wijnproductie maar toch weten ze met hun wijnen de aandacht te trekken. De wijnstijl is, net zoals het karakter van de Sarden, wel enigszins afwijkend van het Italiaanse vasteland. Dat zou kunnen komen door de overheersing door Spanjaarden en de nabijheid van Corsica en Frankrijk. Aan een aantal druivenrassen worden Spaanse roots toegekend, beweringen die door de Sarden zelf niet altijd in dank worden afgenomen. Zo zou de rode Cannonau van de Garnacha/Grenache kunnen afstammen. Dit is één van de interessantste rode druivenrassen van Sardinië met aangename en rijke aroma’s en een goed verouderingspotentieel. Er is een heel arsenaal aan witte druivenrassen te vinden maar de Vermentino neemt duidelijk het voortouw.
Klimatologisch zijn er verschillen tussen het zuiden en het noorden van het eiland. Het zuiden en westen van Sardinië, van Cagliari tot Oristano heeft een warm mediterraan klimaat waar rode druivenrassen en druiven voor dessertwijnen goed gedijen. Het noorden is wat koeler en daar is de witte, frisse en fruitige Vermentino veelvuldig aangeplant. De kuststroken zijn ook windgevoelig en liggen op het pad van bekende winden zoals de levante, sirocco en mistral.