Syrah
Het wijnhuis Cossentino ligt in de provincie Palermo op 350 meter hoogte in de heuvels aan de Golf van Castellamare. De bodem van tufsteen en kalksteen biedt uitstekende omstandigheden voor de wijnbouw, ook voor dit populaire druivenras op Sicilië, de Syrah.
De hoge plantdichtheid van de wijnstokken (5000/ha) en lage opbrengsten vormen garanties voor de hoge kwaliteit van de druiven die alleen op volle rijpheid worden geoogst, volledig manueel.
Na de fermentatie in inox tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 25°C gedurende 10 dagen, rijpt de Syrah gedurende 12 maanden in grote vaten van 25 hl.
De kleur is donker en neigt naar paarsachtig. Het geeft een aanhoudend, intens en complex aroma van violet, chocolade, tabak, kruiden, rood fruit en theeblaadjes.
De smaak is vol en toch elegant en licht mineraal. Je herkent donker fruit, kersen, bosbessen en zoethout. Een heerlijk complexe wijn met volle body, fluweelzachte tannines, warmte en diepte.
Denk voor food pairing aan rood vlees, wild, pasta al forno, geroosterde eendenborst, zwaardvis, en harde of rijpe kazen.
Product details
Druivenras: Syrah 100%.
Wijnbouw: biologisch.
Ondergrond: kalkhoudende tufsteen.
Ouderdom wijnstokken: 23 jaar.
Hoogte wijngaard: 350 m.
Herkomstbenaming: DOC Sicilia.
Oogstperiode: begin tot half september, manuele oogst.
Vinificatie: fermentatie op 25°C en maceratietijd van 10 dagen.
Lagering: 12 maanden lagering in eiken vaten van 25 hl en 6 maanden flessenrust.
Kleur: robijnrood met paarse reflecties.
Alcoholgehalte: 14,0 %.
Aroma: intens aroma van rijpe kersen, bosvruchten en kruiden en een toets van zoethout en chocolade.
Smaak: vol, zachte tannines, sappig en krachtig.
Serveertemperatuur: 16°- 18°C.
Te drinken bij: gegrild & geroosterd rood vlees, rundvlees, pasta met vleessaus, vederwild en halfharde kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2027.