Tèmeso
De Tèmeso is een wijn met historie, waarvan de waardevolle kwaliteiten al in 1550 werden geprezen door de reiziger Fra Leandro Alberti uit Bologna in zijn Descrittione di tutta l’Italia (Beschrijving van heel Italië), opgedragen aan Caterina de' Medici.
Het door Alberti genoemde Malvetto Castello-gebied, waar ook Tenute Pacelli haar wijngaarden heeft liggen, is al meer dan 500 jaar een rijk en vruchtbaar land, thuishaven van twee belangrijke autochtone druivenrassen, de Magliocco en de Calabrese, beter bekend als de Nero d'Avola.
Na de manuele oogst en fermentatie in inox tanks volgt een houtlagering van 8 maanden in tonneaux en 12 maanden flessenrust.
In de neus komen intense geuren van gestoofd fruit, zoethout, tabak, kreupelhout en een vleug eucalyptus en vanille je tegemoet.
In de mond is de smaak vol en droog. Je proeft rijp fruit, kruiden samen met verweven tannines.
Product details
Druivenras: Calabrese (Nero d'Avola) 70%/ Magliocco Dolce 30%.
Wijnbouw: biologisch.
Ondergrond: klei-zand.
Ouderdom wijnstokken: 25 jaar.
Hoogte wijngaard: 350 m.
Herkomstbenaming: IGP Calabria.
Oogstperiode: eind september, manuele oogst.
Vinificatie: fermentatie in inox tanks.
Lagering: 8 maanden lagering in tonneaux gevolgd door 12 maanden flessenrust.
Kleur: robijnrood met rand van baksteenrood.
Alcoholgehalte: 14 %.
Aroma: intens, gestoofd fruit, zoethout, tabak en lichte toets van eucalyptus en vanille.
Smaak: vol, rijp, fijne zuurtjes en krachtig.
Serveertemperatuur: 16°- 18°C. (laat hem even ademen van te voren)
Te drinken bij: rundvlees, pasta met vleessaus, gegrild & geroosterd rood vlees, pelswild en hardeof rijpe kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2028.