De afkomst van de naam Negroamaro is voer voor hevige polemieken tussen ampelografen en historici, en dan vooral het deel "amaro". Negroamaro is een autochtoon druivensoort uit Puglia, wiens naam komt van de dialectische uitdrukking "niuru maru", wat "zeer zwart" betekent. "Niuru" komt uit het Latijn (niger) en "maru" uit het Grieks (mavros). In feite zijn zowel de kleur van de druiven als die van de wijn diepzwart. De druiven voor deze wijn zijn met de hand geplukt en geselecteerd. De fermentatie vindt plaats met lokale gisten in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Het resultaat is een zachte en veelzijdige wijn met typisch fruitige tonen.
De Verdeca is een inheems wit druivenras van Puglia. De wijngaard van Angiuli Donato ligt in Cisternino, in de buurt van Locorotondo. De Verdeca is een laatrijper en levert zeer toegankelijke, frisfruitige, zachte en aangename wijnen op. Drinkbaarheid ten top! Angiuli Donato oogst handmatig bij het ochtendgloren in kleine open bakken. Uit dit nauwgezette proces van een zachte persing en vinificatie bij lage temperaturen komt een frisse en geurige wijn met citrusnoten. Een wijn die goed past als aperitief of o.a. bij gerechten op basis van vis, zeevruchten, schaaldieren, verse kazen of salades.
Nero di Troia of Uva di Troia is een oud druivenras uit Puglia dat kwaliteitsvolle rode wijnen kan opleveren. Het druivenras heeft als kenmerken een dikke schil en is rijk aan polyfenolen. De Nero di Troia is vooral in het centraal en noordelijk deel van Puglia aangeplant. De wijngaarden liggen in de buurt van Castel del Monte. Door een zorgvuldige handmatige selectie van de druiven en een lange maceratie ontwikkelt deze wijn een levendige en intense kleur, een elegant boeket met tonen van viooltjes, zwarte kersen en kruiden. Fris van smaak met zachte tannines.
Al drie generaties lang produceert Angiuli Donato deze wijn van oude Primitivo-klonen. De wijngaarden liggen in Acquaviva delle Fonti, ten zuiden van Bari. Dankzij de manuele oogst worden de beste trossen gebruikt die gedurende 10 à 15 dagen in roestvrijstalen tanks macereren. De alcoholische gisting vindt plaats met inheemse gisten. Dit alles draagt bij aan het verbeteren van de typiciteit en aroma van de Primitivo. Vanille, een rokerig aroma, veel body, wat citruszeste in de neus en superzachte tannines maken van deze Primitivo een allemansvriend. Heerlijk bij stoofgerechten en geroosterd lamsvlees.
De broers Angiuli houden wel van verrassende wijnen. Deze Maccone Bianco is gemaakt van Traminer Aromatico, een druivenras dat we eerder in het Noorden van Italië tegenkomen. Het resultaat is verrassend fris en intens. Een extra bijzonderheid is de antieke Alberello-snoeiwijze - kleine boompjes - die ze gebruiken. De wijngaarden liggen in Noci, ten westen van Alberobello. De ondergrond bestaat uit kalkrijke kleigrond. De oogstperiode is eerste week van september. De kleur is strogeel en in het intens aroma herkennen we fris tropisch fruit zoals ananas en lichee en een licht florale geur. De smaak bevat voldoende zuren om het geheel een interessante begeleider te maken van pasta of risotto met vis, bij paté of gewoon als aperitief.
Deze rosé uit de Maccone-lijn van Angiuli Donato is verkregen uit de vinificatie van een oud druivenras uit Puglia, de Notardomenico, nu bijna volledig verdwenen. In Puglia is naar schatting slechts 10 hectare met de Notardomenico aangeplant. Dus zeker een unieke wijn. Er is niets bekend over de oorsprong van de naam. Het gematigde alcoholgehalte en het anthocyaninegehalte maken hem zeer geschikt voor het maken van roséwijnen. Deze Notardomenico is delicaat geurend naar aarbei en witte perzik. De smaak is licht en droog met een elegante frisheid en een ziltige toets. Op zoek naar een niet alledaagse rosé? Probeer deze eens.
Een bijzondere wijn uit de Maccone-lijn van Angiuli Donato is de Negroamaro Bianco. Een witte wijn gemaakt van een blauw druivenras. Door na de persing van de blauwe Negroamaro-druiven, de schillen onmiddelijk te verwijderen kleurt het druivensap niet en kan ze gevinifieerd worden als een witte wijn. Zo combineert de body van een klassieke Negroamaro met de frisse zuren en aroma's van witte wijn. Een wijn van grote originaliteit en veelzijdigheid. De wijngaarden liggen in de gemeente San Donaci waar de oogst eind september volledig manueel verloopt. Het aroma is subtiek en verfijnd, intens, harmonieus en complex, met tonen van witte bloemen, nuances van jasmijn en wilde bloemen. In de mond ervaar je een frisse smaak, zijdeachtig en langdurig, zeer goed uitgebalanceerd met een perfect geïntegreerde mineraliteit. Uitstekend als aperitief of bij visvoorgerechten.
Deze mousserende wijn wordt geproduceerd volgens een oude landelijke traditie, vandaar het woord ancestrale in de naam. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Na een zachte persing begint de most te gisten met zijn natuurlijke gisten en suikers in inoxtanks en wordt op het einde van de eerste fermentatie de Spumante Ancestrale Brut al gebotteld. De flessen blijven rusten in de ondergrondse kelders. Dan volgt het draaien van de flessen en de dégorgement. De Spumante Ancestrale Brut Maccone is ongefilterd. We raden aan om langzaam te decanteren als je eventuele natuurlijke depot wil verwijderen. Maar een noodzaak is het niet, ook het laatste glas met wat fond is heerlijk. De wijn heeft een strogele kleur en een fijne, langdurige pareling. je herkent intense aroma's van appel en grapefruit. In de mond is het fris, met een volle en aanhoudende afdronk. Uitstekend als aperitief, bij voorgerechten en rijke visgerechten.
Een blend van één of meer druivenrassen kennen we allemaal. Een blend van twee jaargangen is een rariteit onder de stille wijnen. En dat is nu precies wat Vito en Giusepppe Angiuli doen met hun Bianco d'Alessano. Jaargang 2021 en 2022 zitten samen in deze fles. De Bianco d'Alessano is een autochtoon druivenras uit Puglia waarvan de herkomst onzeker is. De aanplant situeert zich in de driehoek tussen Bari, Brindisi en Taranto. Sinds de eerste beschrijvingen aan het eind van de 17de eeuw kennen we het ras als laag productief, vaak geblend met de bekendere Verdeca en als basis voor het maken van vermouth. edoemd om te verdwijnen maar dankzij gepassioneerde wijnmakers van de ondergang gered. Vandaag beslaat de aanplant in Puglia een bescheiden 400 hectaren. De wijngaard van Angiuli Donato ligt in de heuvels van Val d'Itria, een droog gebied met een arme ondergrond waar dit druivenras haar habitat gevonden heeft. Na de manuele oogst en oogstselectie volgt een klassieke fermentatie en lagering op eigen droesem in houten vaten. De wijn is diep strogeel met een fruitig en bloemig aroma en volle smaak met een frisse ondertoon. Beperkte productie van 2.800 flessen.
Dit wijnpakket bevat 4 rosé wijnen. Uit de regio Abruzzo een klassieke rosé die perfect als aperitief inzetbaar is en een typisch donkergekleurde Cerasuolo, beiden op basis van Montepulciano. Verder kan je een complexe Lagrein uit Alto Adige en een Notardomenico uit Puglia ontdekken die zeker een maaltijd kan begeleiden.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via
Mollie.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.