De Alfabeto-wijnen van Janare komen van geselecteerde wijngaarden met diverse terroirs uit de heuvels rond Benevento, regio Campania. Zoals bij het regisseren van een orkest is het de taak van de dirigent om ervoor te zorgen dat elk onderdeel past en harmonieus samenkomt. Hier bestaat het werk uit het selecteren van de beste druiven afkomstig van verschillende bodems en microklimaten. Deze Alfabeto Aglianico met een intense robijnrode kleur met paarse tinten geurt naar kersen, zoethout en kruiden. Een volle en intense smaak met zachte tannines zorgt voor een mooie smaaksensatie. Een klein deel van de wijn wordt in barriques gelagerd om de tannines af te ronden. Een toegankelijke wijn die stevigere gerechten aan kan. Denk aan pasta met vleessaus of met peulvruchten, geroosterd of gestoofd rood vlees en harde en belegen kazen. Serveertip: open deze wijn eventueel enkele uren op voorhand om de smaak te verzachten.
Tenuta L'Ariosa is het domein van de familie Rau, opgericht in 1926. Ze streven naar kwaliteit en expressie van hun terroir. De wijngaarden, in het noordwesten van Sardinië, liggen in het ongerepte deel waar land en zee elkaar ontmoeten, genietend van de lichte briesjes die over Sardinië waaien. Sardinië is de thuisbasis van het druivenras Vermentino. De Vermentino I Simboli is gevinifieerd en gelagerd in inox tanks. In het glas krijg je een strogele kleur met groenige reflecties. Fruitig van aroma, van sinaasappel tot perzik, van tropisch fruit tot citrus en een vleug jasmijn. In de mond is hij zacht, fris, met de bekende licht bittere toon van Vermentino en een licht zoute toets van de zee. Gegrilde vis, zeevruchten, wit vlees en verse pasta zijn perfecte combinaties.
De Verve Negroamaro van Le Vigne di Sammarco is een houtgelagerde versie van één van de typische Pugliese druivenrassen. Negroamaro is representatief voor de Salento-streek en staat symbool voor een eeuwenoude wijnbouwtraditie die nog steeds wijnen met een grote elegantie en structuur oplevert. De geschiedenis van de Negroamro is verweven met Griekse en Latijnse invloeden, en men denkt dat de naam is afgeleid van het dubbele woord “zwart”, zowel in het Latijn (“niger”) als in het Grieks (“mavros”), wat verwijst naar de donkere tint van de druif. Het is een druivenras dat goed gedijt in het warme en winderige klimaat van Salento, met bodems rijk aan mineralen die bijdragen aan het unieke karakter van de wijn. De wijngaarden liggen rond Cellino San Marco in de provincie Brindisi. Na de oogst en vinificatie in inox tanks rijpt de Verve 6 maanden in barriques. De kleur is intens robijnrood. Het aroma is complex en varieert van floraal tot balsamico en eucalyptus om af te sluiten met de typische en karakteristieke pittigheid van kruidnagel. De smaak wordt gekenmerkt door een verrassende zachtheid, in balans met fijne tannines en een lange afdronk met een vleugje kruidige tonen.
De Chianti Superiore van Pietro en Cesare Majnoni zijn de meest representatieve wijn van dit klein maar kwalitatief domein uit Vico d'Elsa. Geproduceerd sinds 1965, verzamelt hij in zich de ervaring van drie generaties Majnoni. Een wijn gemaakt in de wijngaard, met druiven geoogst in de tweede periode van de oogst. Voor deze Chianti zoekt men naar rijpheid maar met behoud van voldoende zuren om frisheid te behouden. De kleur is robijnrood en het aroma is intens en complex met gedroogde kruiden, kreupelhout en kersen als hoofdkenmerk. Vol, rond en gestructureerd in de mond met amarena-kersen die de boventoon voeren. Gerijpt in betonkuipen. Jong is hij zeer aangenaam maar heeft een mooi bewaarpotentieel.
De Ponte Viro Primitivo heeft een wat afwijkende stijl t.o.v. de klassieke Primitivo-wijnen uit Centraal- en Zuid-Puglia. De wijngaarden van Michele Biancardi liggen in de noordelijk gelegen provincie Foggia, naast de Gargano en de zee, op het platteland van Cerignola. De stokken staan op een zeer kalkrijke ondergrond en de oogst is eerder vroeg dan laat in het seizoen, tussen eind augustus en begin september. Na een zorgvuldige selectie van de druiven worden ze ontsteeld en ondergaan ze een lichte kneuzing. De vinificatie duurt 20 dagen bij 20°C. Eens de malolactische gisting is voltooid wordt de wijn gedurende 10 maanden in grote eikenhouten vaten van 20 hL gerijpt. De Ponte Viro is ongefilterd en heeft een fris en rijk aroma geurend naar kaneel, zoethout en zwart fruit. De kenmerkende stijl van Michele uit zich ook hier met frisse zuurtjes en een lager dan normaal alcoholpercentage voor een Primitivo.
De Morellino di Scansano Roggiano Riserva komt van meer dan 25 jaar oude wijnstokken, gelegen in de buurt van Scansano, in het zuiden van Toscane. Deze Riserva is een geconcentreerde robijnrode Sangiovese-wijn met een klein percentage Merlot. Na de manuele oogst en vinificatie rust deze Morellino 12 maanden in eiken vaten. De kleur is geconcentreerd robijnrood. In het aroma herken je een elegant, complex en gevarieerd boeket van donker fruit, bloemen, kruiden en kreupelhout. Bij het proeven is de wijn slank, fijn en evenwichtig. Warm, fris en tegeleijkertijd hartig, met ronde tannines en een heerlijke zachtheid. Een mooie wijn die Sangiovese van zijn zachte kant laat zien.
De Guarano van Le Vigne di Sammarco is een wijn van 100% Negroamaro uit de wijngaarden rond Cellino San Marco. Het bijzondere aan deze wijn is de snoeiwijze van de wijnstok en het vinifiëren van overrijpe druiven. De geleiding van de wijnstok is volgens het alberello-systeem, struikjes die los van elkaar staan, een antieke en nog weinig voorkomende techniek. De oogst stelt men uit tot de eerste helft van oktober om overrijpe druiven te bekomen. De druiven worden met de hand geoogst en de trossen worden zorgvuldig geselecteerd. Na het persen en ontstelen blijven de druiven 12 tot 15 dagen op de schil macereren. Hierna volgt de vinificatie, het overhevelen, de malolactische gisting en de rijping in barriques. De kleur is robijnrood met lichte vermiljoen tinten. Door het indrogen van de druiven op de wijnstok verkrijgt men een rijke variatie aan aroma's. Je herkent bramen- en frambozenconfituur, een mengelmoes van bloemen en rode bessen, vanille, zoete tabak, melkchocolade, leer op de achtergrond terwijl de indruk van balsamico en eucalyptus subtiel maar verfijnd is. De smaak van de tannine is fluweelzacht. De harmonie van deze wijn komt door de balans tussen frisheid, tannine en het aanzienlijke alcoholpercentage. Daar krijg je een lange en aanhoudende afdronk bovenop. Ontkurk de wijn enkele uren op voorhand om het aroma en smaak volop tot zijn recht te laten komen of eventueel decanteren.
De Albarossa is een onbekend druivenras dat op piepkleine schaal verbouwd wordt in Piemonte en Liguria. Het is het resultaat van een kruising die in 1938 werd uitgeprobeerd door Giovanni Dalmasso. Het doel was de kenmerken en kwaliteiten van de twee belangrijkste Piemontese druivenrassen, Nebbiolo en Barbera, in één nieuwe variëteit samen te voegen. De Albarossa wordt ook wel Incrocio Dalmasso XV/31 genoemd. Giovanni Dalmasso is één van de grondleggers van de ampelografie in Italië, zijn teksten worden beschouwd als de bijbel voor de wijnbouw en zijn studies hebben bijgedragen aan het opstellen van vele specificaties voor DOC- en DOCG-wijnen. In werkelijkheid is uit DNA-onderzoek van een paar jaar geleden gebleken dat de echte ‘vader’ van Albarossa niet de beroemde en nobele Nebbiolo is, maar de minder bekende Chatus, ook wel Nebbiolo di Dronero genoemd, wiens naam mogelijk tot verwarring heeft geleid. Tenuta Foresta heeft een boontje voor zeldzame druivenrassen zoals de Albarossa. Ze maken er een intense en complexe wijn van, met sterke fruitige en kruidige tonen. De kleur is diep robijnrood. De smaak combineert de frisheid van aan Barbera met een aangename tanninestructuur. Je herkent bramen, bosbessen, framboos en zachte kruiden. Na de manuele oogst vogt een klassieke fermentatie en houtlagering.
De Boschetto Vecchio van Guasti Clemente in Nizza Monferrato, is een oud perceel met Barbera-stokken. De opbrengst is zo laag dat slechts ca. 3500 flessen per jaar kunnen geproduceerd worden. De oogstperiode begint eind september en loopt tot begin oktober. Na de fermentatie die ca. 2 weken duurt, rust de wijn 18 maanden in houten vaten. De robijnrode kleur kan na verouderen evolueren naar granaatrood. Het aroma zit vol rijp en gekonfijt rood fruit en een vleugje vanille en tabak. De smaak is droog, harmonieus en vol. Deze Barbera d'Asti past goed bij wild en geroosterd vlees. De flessen Boschetto Vecchio zijn verpakt en manueel afgewerkt zoals de eersten jaargang uit 1946.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via Pay.nl.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.