De afkomst van de naam Negroamaro is voer voor hevige polemieken tussen ampelografen en historici, en dan vooral het deel "amaro". Negroamaro is een autochtoon druivensoort uit Puglia, wiens naam komt van de dialectische uitdrukking "niuru maru", wat "zeer zwart" betekent. "Niuru" komt uit het Latijn (niger) en "maru" uit het Grieks (mavros). In feite zijn zowel de kleur van de druiven als die van de wijn diepzwart. De druiven voor deze wijn zijn met de hand geplukt en geselecteerd. De fermentatie vindt plaats met lokale gisten in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Het resultaat is een zachte en veelzijdige wijn met typisch fruitige tonen.
De Verdeca is een inheems wit druivenras van Puglia. De wijngaard van Angiuli Donato ligt in Cisternino, in de buurt van Locorotondo. De Verdeca is een laatrijper en levert zeer toegankelijke, frisfruitige, zachte en aangename wijnen op. Drinkbaarheid ten top! Angiuli Donato oogst handmatig bij het ochtendgloren in kleine open bakken. Uit dit nauwgezette proces van een zachte persing en vinificatie bij lage temperaturen komt een frisse en geurige wijn met citrusnoten. Een wijn die goed past als aperitief of o.a. bij gerechten op basis van vis, zeevruchten, schaaldieren, verse kazen of salades.
Nero di Troia of Uva di Troia is een oud druivenras uit Puglia dat kwaliteitsvolle rode wijnen kan opleveren. Het druivenras heeft als kenmerken een dikke schil en is rijk aan polyfenolen. De Nero di Troia is vooral in het centraal en noordelijk deel van Puglia aangeplant. De wijngaarden liggen in de buurt van Castel del Monte. Door een zorgvuldige handmatige selectie van de druiven en een lange maceratie ontwikkelt deze wijn een levendige en intense kleur, een elegant boeket met tonen van viooltjes, zwarte kersen en kruiden. Fris van smaak met zachte tannines.
Al drie generaties lang produceert Angiuli Donato deze wijn van oude Primitivo-klonen. De wijngaarden liggen in Acquaviva delle Fonti, ten zuiden van Bari. Dankzij de manuele oogst worden de beste trossen gebruikt die gedurende 10 à 15 dagen in roestvrijstalen tanks macereren. De alcoholische gisting vindt plaats met inheemse gisten. Dit alles draagt bij aan het verbeteren van de typiciteit en aroma van de Primitivo. Vanille, een rokerig aroma, veel body, wat citruszeste in de neus en superzachte tannines maken van deze Primitivo een allemansvriend. Heerlijk bij stoofgerechten en geroosterd lamsvlees.
De wijnen van de Maccone-lijn van Angiuli Donato zijn typisch en hebben elk hun eigen persoonlijkheid. Zo ook deze Primitivo Maccone Rosato. Verkregen uit een vinificatie van Primitivo-druiven, afkomstig van oude wijnstokken, met een lage opbrengst, die gesnoeid zijn volgens de alberello-techniek, een oude snoeiwijze waarbij de wijnstokken groeien als kleine struikjes. De wijngaard ligt in de gemeente Acquaviva delle Fonti in de Gioia del Colle, één van de beste herkomstgebieden. De oogst gebeurt volledig manueel, waardoor alleen de meest geschikte druiventrossen overblijven om een uitstekende Primitivo roséwijn te kunnen maken. Na een zachte persing van de druiven volgt een fermentatie bij gecontroleerde temperatuur gedurende 10 dagen. De kleur is zachtroze. Je herkent een intens aroma met hints van bessen en de smaak is vrij zacht, vol en rond. Heerlijk te combineren van aperitief tot lichte voorgerechten, bbq en verse kazen.
De broers Angiuli houden wel van verrassende wijnen. Deze Maccone Bianco is gemaakt van Traminer Aromatico, een druivenras dat we eerder in het Noorden van Italië tegenkomen. Het resultaat is verrassend fris en intens. Een extra bijzonderheid is de antieke Alberello-snoeiwijze - kleine boompjes - die ze gebruiken. De wijngaarden liggen in Noci, ten westen van Alberobello. De ondergrond bestaat uit kalkrijke kleigrond. De oogstperiode is eerste week van september. De kleur is strogeel en in het intens aroma herkennen we fris tropisch fruit zoals ananas en lichee en een licht florale geur. De smaak bevat voldoende zuren om het geheel een interessante begeleider te maken van pasta of risotto met vis, bij paté of gewoon als aperitief.
Deze rosé uit de Maccone-lijn van Angiuli Donato is verkregen uit de vinificatie van een oud druivenras uit Puglia, de Notardomenico, nu bijna volledig verdwenen. In Puglia is naar schatting slechts 10 hectare met de Notardomenico aangeplant. Dus zeker een unieke wijn. Er is niets bekend over de oorsprong van de naam. Het gematigde alcoholgehalte en het anthocyaninegehalte maken hem zeer geschikt voor het maken van roséwijnen. Deze Notardomenico is delicaat geurend naar aarbei en witte perzik. De smaak is licht en droog met een elegante frisheid en een ziltige toets. Op zoek naar een niet alledaagse rosé? Probeer deze eens.
De nieuwste jaargang van de Pecorino Casino Murri 14° is de 2023. Een fijne Pecorino die alleen in de beste jaren op de markt komt. Het is een wijn met body en lengte. De wijngaarden in de heuvels van de provincie Chieti waar de Pecorino groeit profiteren maximaal van het zonlicht om tot volle rijpheid te komen en te genieten van de nabijheid van de Adriatische Zee. De druiven worden zacht geperst, de most wordt bij lage temperaturen gefermenteerd met lokale gisten en de wijn rijpt in inoxtanks met een korte passage in houten vaten. De kleur is licht strogeel. In het aroma herken je witte bloemen en wit fruit met geuren van geel fruit. De smaak is rond en mondvullend. De Pecorino Casino Murri 14° heeft een sterk temperament en is geschikt bij schaal- en schelpdieren, wit vlees en verse kazen.
De Trebbiano d'Abruzzo behoort tot de grote Trebbiano-familie en is één van de meest geteelde witte druivensoorten in Midden-Italië. De Trebbiano-wijnstokken zijn al sinds de Romeinse tijd bekend in Italië. Hun naam is afgeleid van "Trebula", wat boerderij betekent. Plinius de Oudere beschrijft een "Vinum Trebulanum", die volgens deze interpretatie zou staan voor "landwijn", of "zelfgemaakte wijn". De eerste sporen van de aanwezigheid van Trebbiano in de regio Abruzzo dateren uit 1500, maar het is zeer waarschijnlijk dat de wijnstok hier al sinds de Romeinse tijd wordt verbouwd. Na de oogst en zachte persing laat men de most met inheemse gisten fermenteren in inox tanks bij een gecontroleerde temperatuur. De Trebbiano d'Abruzzo Casino Murri 14° kent na de vinificatie een korte rijping in houten vaten. De kleur is strogeel. De aroma's zijn rijp en je herkent wit fruit en witte bloemen. De smaak is fijn, fris en rond met een mooie finale.
Dit is een Montepulciano Riserva waar Cantina San Giacomo bijzondere aandacht aan schenkt. Gevinifieerd in kleine aantallen en alleen in de oogstjaren die kwaliteit garandeert. Na de oogst volgt een lange maceratie van de schillen bij een gecontroleerde temperatuur. Na de vinificatie decanteert men de wijn in inoxtanks, om later, na de malolactische gisting, te rijpen in eikenhouten barriques en tonneaux gedurende 12 maanden. Diep robijnrood, met granaatreflecties kenmerken de kleur. De geur is intens en complex met hints van rijpe kersen, met kruidige tonen. Vol en stevig in de mond met een aanhoudende en aangenaam gestructuteerde afdronk. Deze Montepulciano Riserva ondergaat geen sterke filtratie, daarom kan het een natuurlijke afzetting aanwezig zijn.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via Pay.nl.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.