De Catarratto van Cossentino is 100% gemaakt van biologisch geteelde Catarratto-druiven die groeien op een bodem rijk aan tufsteen en kalksteen. Het levert een geurige wijn op met een goede structuur die uitstekend past bij gerechten van alle seizoenen. De Catarratto heeft een karakteristiek aroma, met een breed boeket van geel fruit, mediterrane kruiden, citrusvruchten en zoete specerijen. De smaak is fris, pittig en je geniet van een middellange afdronk. Uitstekend als aperitief of bij visgerechten en zeevruchten.
Het wijnhuis Cossentino ligt in de provincie Palermo op 350 meter hoogte in de heuvels aan de Golf van Castellamare. De bodem van tufsteen en kalksteen biedt uitstekende omstandigheden voor de wijnbouw, ook voor dit populaire druivenras op Sicilië, de Syrah. De hoge plantdichtheid van de wijnstokken (5000/ha) en lage opbrengsten vormen garanties voor de hoge kwaliteit van de druiven die alleen op volle rijpheid worden geoogst, volledig manueel. Na de fermentatie in inox tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 25°C gedurende 10 dagen, rijpt de Syrah gedurende 12 maanden in grote vaten van 25 hl. De kleur is donker en neigt naar paarsachtig. Het geeft een aanhoudend, intens en complex aroma van violet, chocolade, tabak, kruiden, rood fruit en theeblaadjes. De smaak is vol en toch elegant en licht mineraal. Je herkent donker fruit, kersen, bosbessen en zoethout. Een heerlijk complexe wijn met volle body, fluweelzachte tannines, warmte en diepte. Denk voor food pairing aan rood vlees, wild, pasta al forno, geroosterde eendenborst, zwaardvis, en harde of rijpe kazen.
Een verrassende Siciliaan! Perricone, een autochtoon Siciliaans druivenras, gedoemd om te verdwijnen, is nu o.a. door Cossentino nieuw leven ingeblazen met uitstekende resultaten. De oorsprong ervan is te vinden in het oostelijke Middellandse Zeegebied, door de Grieken naar Calabrië gebracht en daar kruiste ze waarschijnlijk het pad met een voorouder van de Calabrese Gaglioppo en migreerden ze later naar Sicilië. De naam Perricone vinden we vooral terug in de provincie Palermo. In Trapani noemen ze de druif Pignatello en in Catania, Tuccarino. In de 18e en 19e eeuw werd Perricone, met andere Siciliaanse druiven, voornamelijk gebruikt om Marsala rubino te produceren. Geen eenvoudige jongen, de Perricone. Door de belangrijke aanwezigheid van tannines is het aangewezen te werken met een lage opbrengst, een nauwgezette oogst van rijpe druiven, een langzame gisting en een lange rijping. De Perricone heeft een robijnrode kleur met violette toetsen. In de complexe neus vinden we rood fruit, peper en kruiden. De mond is ze stevig en vol met veel compact fruit. De wijn heeft een vrij lange, volle en krachtige afdronk.
Grignolino is de naam van het druivenras, een zeer oude lokale variëteit die Tenuta Foresta verwerkt tot een"faux rouge" zoals ze het zelf noemen. Bijna rosé, maar toch net niet. Eerder een vlot drinkbare en geurige lichtrode wijn. De Grignolino-wijngaard ligt in Isola d'Asti, vlak aan het domein en werd aangeplant in 1978. Na de oogst en voor de fermentatie is er 24 uur schilcontact. Daarna start de fermentatie als roséwijn. Deze Grignolino zit vol vers rood fruit en een vleugje kruidigheid zoals witte peper. Probeer Grignolino maar eens met wat lichtere gerechten met zalm, gevogelte of konijn, of als aparte aperitief. Nog een bijzondere match is donkere chocoladetaart. Laat Grignolino een beetje afkoelen maar niet te veel.
Als je het blind proeft, raad je nooit van welke druivenrassen deze Monferrato Rosso van Tenuta Foresta is gemaakt. De Dolcetto is niet helemaal onbekend maar de Albarossa is toch wel een zeldzaam druivenras. Beiden maken van deze Monferrrato Rosso een fijne, volle en zeer aangename rode Piemontees. Tenuta Foresta met Olga Semencha aan het roer zorgt hier voor een blend van een niet houtgelagerde Dolcetto met een houtgelagerde Albarossa. Deze laatste is een kruising van Barbera met een onbekend druivenras, Chatus. Albarossa is een druivenras, gecreëerd in 1938 door druivenkweker Giovanni Dalmasso aan het Istituto Sperimentale per la Viticoltura in Conegliano (Veneto). Dalmasso dacht oorspronkelijk dat hij de druif had gecreëerd uit een kruising van Nebbiolo en Barbera, maar DNA-profilering in 2009 bevestigde dat de gebruikte "Nebbiolo"-wijnstok helemaal geen Nebbiolo was, maar eerder een zeer oude Franse wijndruif uit de Ardèche en de Savoie, Chatus. De verwarring kwam voort uit een synoniem van Chatus, Nebbiolo di Dronero. Dronero is een kleine gemeente waar Nebbiolo wordt verbouwd, maar blijkbaar ook Chatus. Deze wijn geurt naar rijp zwart fruit, bosbessenconfituur, donkere kersen met een licht dierlijke toets en wat eucalyptus; Na walsen komen wat aardse tonen naar boven. De smaak is zeer aangebaam, vol met fijne zuurtjes en een elegante afdronk. Ideaal bij het betere vleeswerk!
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via Pay.nl.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.