Een eigentijdse versie van het overbekende Piemontese druivenras Barbera. De druiven groeien op de hellingen van de wijngaard van Tenuta Foresta, gelegen in Isola d'Asti. Olga Semencha, de jonge wijnmaakster van het domein is supertrots op de kwaliteit van de druiven en heeft een klare kijk op hoe ze deze wil omzetten naar een topproduct. Na de manuele oogst worden de druiven ontsteeld en ondergaan ze een koude maceratie van 3 dagen. Na de maceratie wordt de temperatuur verhoogd naar 24 graden en start de fermentatie. De temperatuur wordt tijdens de fermentatieperiode, die 3 weken duurt, op dit niveau gehouden. Er volgt daarna nog een korte maceratie. Die koele maceratie past echt bij Barbera. Er wordt veel aroma uit de schil gehaald, maar niet zozeer tannine. Vervolgens wordt de wijn 6 maanden gelagerd in inox tanks. Het aroma verrast met vlezige en aardse geuren samen met van rijp rood en donker fruit, vuursteen en een toets van vanille en zoethout. Ondanks het om een niet-houtgelagerde wijn gaat zit er ook iets getoast in de geur, zeer bijzonder. De smaak is rijk met rijp donker fruit, een lichte zuurtegraad en weer wat kruiden en een klein pepertje. Het is geen powerwijn maar eentje met voldoende body en smaak. Een perfecte wijn om te combineren met gevogelte, wit vlees en paddestoelen.
Als je het blind proeft, raad je nooit van welke druivenrassen deze Monferrato Rosso van Tenuta Foresta is gemaakt. De Dolcetto is niet helemaal onbekend maar de Albarossa is toch wel een zeldzaam druivenras. Beiden maken van deze Monferrrato Rosso een fijne, volle en zeer aangename rode Piemontees. Tenuta Foresta met Olga Semencha aan het roer zorgt hier voor een blend van een niet houtgelagerde Dolcetto met een houtgelagerde Albarossa. Deze laatste is een kruising van Barbera met een onbekend druivenras, Chatus. Albarossa is een druivenras, gecreëerd in 1938 door druivenkweker Giovanni Dalmasso aan het Istituto Sperimentale per la Viticoltura in Conegliano (Veneto). Dalmasso dacht oorspronkelijk dat hij de druif had gecreëerd uit een kruising van Nebbiolo en Barbera, maar DNA-profilering in 2009 bevestigde dat de gebruikte "Nebbiolo"-wijnstok helemaal geen Nebbiolo was, maar eerder een zeer oude Franse wijndruif uit de Ardèche en de Savoie, Chatus. De verwarring kwam voort uit een synoniem van Chatus, Nebbiolo di Dronero. Dronero is een kleine gemeente waar Nebbiolo wordt verbouwd, maar blijkbaar ook Chatus. Deze wijn geurt naar rijp zwart fruit, bosbessenconfituur, donkere kersen met een licht dierlijke toets en wat eucalyptus; Na walsen komen wat aardse tonen naar boven. De smaak is zeer aangebaam, vol met fijne zuurtjes en een elegante afdronk. Ideaal bij het betere vleeswerk!
Grignolino is de naam van het druivenras, een zeer oude lokale variëteit die Tenuta Foresta verwerkt tot een"faux rouge" zoals ze het zelf noemen. Bijna rosé, maar toch net niet. Eerder een vlot drinkbare en geurige lichtrode wijn. De Grignolino-wijngaard ligt in Isola d'Asti, vlak aan het domein en werd aangeplant in 1978. Na de oogst en voor de fermentatie is er 24 uur schilcontact. Daarna start de fermentatie als roséwijn. Deze Grignolino zit vol vers rood fruit en een vleugje kruidigheid zoals witte peper. Probeer Grignolino maar eens met wat lichtere gerechten met zalm, gevogelte of konijn, of als aparte aperitief. Nog een bijzondere match is donkere chocoladetaart. Laat Grignolino een beetje afkoelen maar niet te veel.
De Albarossa is een onbekend druivenras dat op piepkleine schaal verbouwd wordt in Piemonte en Liguria. Het is het resultaat van een kruising die in 1938 werd uitgeprobeerd door Giovanni Dalmasso. Het doel was de kenmerken en kwaliteiten van de twee belangrijkste Piemontese druivenrassen, Nebbiolo en Barbera, in één nieuwe variëteit samen te voegen. De Albarossa wordt ook wel Incrocio Dalmasso XV/31 genoemd. Giovanni Dalmasso is één van de grondleggers van de ampelografie in Italië, zijn teksten worden beschouwd als de bijbel voor de wijnbouw en zijn studies hebben bijgedragen aan het opstellen van vele specificaties voor DOC- en DOCG-wijnen. In werkelijkheid is uit DNA-onderzoek van een paar jaar geleden gebleken dat de echte ‘vader’ van Albarossa niet de beroemde en nobele Nebbiolo is, maar de minder bekende Chatus, ook wel Nebbiolo di Dronero genoemd, wiens naam mogelijk tot verwarring heeft geleid. Tenuta Foresta heeft een boontje voor zeldzame druivenrassen zoals de Albarossa. Ze maken er een intense en complexe wijn van, met sterke fruitige en kruidige tonen. De kleur is diep robijnrood. De smaak combineert de frisheid van aan Barbera met een aangename tanninestructuur. Je herkent bramen, bosbessen, framboos en zachte kruiden. Na de manuele oogst vogt een klassieke fermentatie en houtlagering.
Dit wijnpakket bevat 6 rode wijnen die uitblinken in authenticiteit en elegantie. Geen macho's maar heren van stand die het goed doen bij lekker stuk rood vlees of een pastagerecht op basis van tomatensausen. Niet alleen 6 verschillende wijnen maar zes verschillende druivenrassen; Sangiovese, Syrah, Ciliegiolo, Pinot Nero, Primitivo en Barbera.
Dit wijnpakket bevat 6 Barbera-wijnen die uit de bekendste herkomstgebieden komen van Piemonte. Verschillende stijlen van fris en fijn tot stevig en krachtig. De wijnen in dit pakket komen van de domeinen Brangero, Guasti Clemente, Tenuta Foresta en Laficaia.
Dit wijnpakket bevat 2 witte en 4 rode wijnen van de wijnhuizen Brangero, Guasti Clemente, Tenuta Foresta en Laficaia uit de regio Piemonte. Ze zijn gemaakt van de typische druivenrassen uit deze nobele wijnregio uit Noord-Italië: Arneis, Cortese, Barbera, Dolcetto en Nebbiolo. Uiteraard ontbreekt Barolo en Barbaresco niet als absolute toppers van het Italiaanse wijnlandschap. Je kan ook kiezen voor het pakket Piemonte Doppio met telkens 2 flessen per soort inclusief een extra korting.
Smaakt het naar meer? In de Doppio-degustatiepakketten zitten 2 flessen van dezelfde wijn. Dit wijnpakket bevat 2 x 6 rode wijnen die uitblinken in authenticiteit en elegantie. Geen macho's maar heren van stand die het goed doen bij lekker stuk rood vlees of een pastagerecht op basis van tomatensausen. Niet alleen 6 verschillende wijnen maar zes verschillende druivenrassen; Sangiovese, Syrah, Ciliegiolo, Pinot Nero, Primitivo en Barbera.
Smaakt het naar meer? In de Doppio-degustatiepakketten zitten 2 flessen van dezelfde wijn van de wijnhuizen Brangero, Tenuta Foresta, Guasti Clemente en Laficaia en uit de regio Piemonte. Ze zijn gemaakt van de typische druivenrassen voor deze wijnregio uit Noord-Italië zoals de Arneis, Cortese, Barbera, Dolcetto en Nebbiolo.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via
Mollie.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.